Četnički parastos u Nikšiću episkopa Ostojića, prisustvovali općinski čelnici i ambasador Rusije

2 min. čitanja

U nikšićkom sabornom hramu Svetoga Vasilija Ostroškog, zadužbini knjaza Nikole I Petrovića-Njegoša, jučer su služeni obredi, između ostaloga parastos ratnome zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Obrede je, kako navodi zvanični sajt područne eparhije budimljansko-nikšićke Crkve Srbije (SPC), predvodio episkop Metodije Ostojić.

Ostojić je, piše na sajtu, “služio sa sveštenstvom, na praznik Svetih carskih novomučenika Romanovih, 17. jula 2023. godine, liturgiju”, a “nakon liturgije odslužen je parastos ktitorima, sveštenoslužiteljima i dobrotvorima Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, kao i generalu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću, koji je postradao na današnji dan 1946. godine”.

Obrativši se prisutnima, među kojima su bili čelnici općinske administracije Marko Kovačević (NSD) i Nemanja Vuković (Demokratska CG Aleksa Bečić), Ostojić tvrdi da je “Rusija nada za čitav slobodoljubivi svijetu”.

– U svetoj Rusiji je nada za spasenje ne samo pravoslavnih naroda, nego čitave Evrope i svijeta – rekao je on. 

Metodije Ostojić je početkom 1990-ih iz rodnoga Sarajeva u Crnu Goru pristigao kao izbjeglica. On je jučer na mitri imao jedan od ruskih grbova.

Skupu je prisustvovao i Vladislav Maslenikov, ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori, objavila je antenam.net. Rusija (SSSR) bila je saveznica Titovih snaga koje su porazile četničke jedinice.

Mihailović je 13. marta 1946. uhvaćen u selu Repuševići, a istog dana u najvećoj tajnosti prebačen u zgradu OZNA-e Srbije u Beogradu.

Suđenje Draži Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine trajalo je od 10. juna do 15. jula 1946. godine. Proces je vođen pred Vrhovnim sudom Federativne Narodne Republike Jugoslavije u Beogradu.

Osuđen na smrt stijeljanjem 15. jula 1946., a strijeljan je zajedno s još osam najviših četničkih oficira 17. jula u Lisičjem Potoku. Mjesto gdje je pokopan ni do dana današnjeg nije poznato.

Tokom raspada SFRJ i ratova 1990-ih, Mihailovićeva ideologija antikomunizma, velikosrpstva i etničkog čišćenja postala je jako rasprostranjena. Draži se dižu spomenici, a dospio je i na ikone pravoslavne crkve. Godine 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno službeno rehabilitiran.

Podijeli ovaj članak