Turska predstavlja novu oklopnu vozilu: Div Derman 8X8

3 min. ─Źitanja

Oklopno logisti─Źko vozilo “Derman 8X8”, kojeg trenutno koriste turske oru┼żane snage, po prvi put je predstavljeno izvan zemlje na izlo┼żbi “Defence and Security Equipment International (DSEI) 2023”. Na ovoj presti┼żnoj manifestaciji odr┼żanoj u Londonu, kompanija Koluman Otomotiv Industry Inc., koja proizvodi vozila za logisti─Źku podr┼íku unutar turske odbrambene industrije, predstavila je svoje najnovije dostignu─çe, vozilo “Derman 8X8”.

U intervjuu za Anadolu Agency (AA), potpredsjednik za vojne projekte u kompaniji, Zafer ├ľzcan, istakao je da ovakve izlo┼żbe ─Źesto ozna─Źavaju prekretnicu u historiji kompanije. Koluman Otomotiv potpisao je Ugovor o projektu 8×8 to─Źkovnog kontejnerskog nosa─Źa vozila (DROPS) sa Predsjedni┼ítvom odbrane industrije (SSB) za vozilo DERMAN. Do sada su isporu─Źena sedam od ukupno 70 vozila u okviru tog projekta.

├ľzcan je naglasio da je prvobitni cilj bio unaprijediti inventar turske vojske, a zatim se pro┼íiriti na me─Ĺunarodno tr┼żi┼íte. S obzirom na to da je turska vojska va┼żan ─Źlan NATO-a, dostava vozila oru┼żanim snagama Turske bila je klju─Źna referenca pri ulasku na me─Ĺunarodno tr┼żi┼íte.

Kompanija Koluman Otomotiv ve─ç nekoliko godina posluje u oblasti odbrambene industrije, a od 2017. godine posebno se fokusira na vozila za logisti─Źku podr┼íku. DERMAN je rezultat dugog razvojnog procesa kojim se ┼żeljelo stvoriti vozilo s visokim terenskim sposobnostima koje mo┼że prevoziti te┼íke terete i pru┼żati podr┼íku vi┼íe vozila na zajedni─Źkoj platformi.

Osim vozila DERMAN, kompanija Koluman Otomotiv potpisala je ugovor s SSB-om za proizvodnju oklopnih cisterni za gorivo, koje su nazvane AKTAN.

Prisustvom na izlo┼żbi DSEI 2023, kompanija ulazi u novu fazu. Infrastruktura vozila DERMAN, posebno njegova integrisana logisti─Źka podr┼íka i ┼íiroka dostupnost rezervnih dijelova, ─Źine ga atraktivnim na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu.

Kompanija Koluman Otomotiv ima ambiciozne planove za budu─çnost. Nakon izlo┼żbe u Velikoj Britaniji, planiraju sudjelovati kao Originalni Proizvo─Ĺa─Ź Opreme (OEM) na doga─Ĺaju u Njema─Źkoj koji organizira kompanija Daimler. Tako─Ĺer, planiraju zavr┼íiti isporuku svih 70 vozila u okviru Projekta DROPS do prvog kvartala 2024. godine.

Kada je rije─Ź o izvozu, Koluman Otomotiv posebno cilja na isto─Źnoeuropsko tr┼żi┼íte. Porast interesa za vozila poput DERMAN-a u susjednim zemljama, uslijed sukoba, dodatno je oja─Źao interes za ovakvim vozilima.

Kompanija tako─Ĺer ima saradnju s Roketsanom, a jedan od njihovih projekata je razvoj vozila s nosivo┼í─çu od preko 50 tona. ├ľzcan izra┼żava optimizam da ─çe uskoro biti zavr┼íen i isporu─Źen prototip tog vozila.

Vozilo DERMAN predstavlja uspjeh turske odbrambene industrije i dokazuje da doma─çi proizvodi mogu biti konkurentni na globalnom tr┼żi┼ítu. Svojim inovativnim dizajnom, visokim performansama i ┼íirokim spektrom primjene, DERMAN mo┼że zadovoljiti potrebe kako turskih oru┼żanih snaga, tako i vojski drugih zemalja.

Podijeli ovaj ─Źlanak