Trump optužen u istrazi o povjerljivim dokumentima

2 min. čitanja

Donald Trump je rekao da je optužen za rukovanje povjerljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju, što je najozbiljnija pravna prijetnja protiv bivšeg predsjednika SAD-a do sada, dok bura krivičnih istraga ugrožava njegovu kandidaturu za drugi mandat u Bijeloj kući, prenosi AFP.

– Korumpirana Bidenova administracija je obavijestila moje advokate da sam optužen, naizgled zbog prevara sa kutijama – napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social dok je objavljivao vijesti o historijskom trenutku za Sjedinjene Države: prvi put ikada da se aktuelni ili bivši vrhovni komandant suočio sa federalnim optužbama.

Iz Ministarstva pravde nije bilo trenutne potvrde o Trumpovoj tvrdnji.

Trumpov advokat Jim Trusty rekao je za CNN da je njegov klijent optužen za sedam tačaka, uključujući namjerno zadržavanje dokumenata u suprotnosti sa Zakonom o špijunaži, davanje lažnih izjava, ometanje pravde i jednu tačku za zavjeru.

Iako precizni detalji optužbi nisu odmah jasni, ljudi koji su upoznati s tim rekli su za New York Times da je optužba za zavjeru povezana s ometanjem pravde.

Trump, koji se ponovo kandiduje za predsjednika, rekao je da je sljedećeg utorka pozvan u zgradu federalnog suda u Miamiju – dan uoči svog 77. rođendana.

– Nikad nisam mislio da je moguće da se tako nešto može dogoditi bivšem predsjedniku Sjedinjenih Država – napisao je.

Podijeli ovaj članak