Oglasilo se Tužilaštvo BiH: Svaki dan dobijemo po nekoliko anonimnih prijava, svaka od njih…

2 min. čitanja

Povodom tvrdnji sudije Branka Perića kako je žrtva “tužilačke mafije”, oglasilo se i Tužilaštvo Bih. 

Podsjećamo, protiv perića je osim disciplinksog postupka, pokrenuta i krivična prijava zato što je, prilikom saopćavanja presude u slučaju Repspiratori, odnosno Novalić i ostali, iznio i svoje izdvojeno mišljenje, ne slažući se sa osuđujućom presudom. Zbog toga se Perić jučer javno oglasio iznoseći niz optužbi na, kako je rekao, račun “grupe zužilaca”. Tim povodom oglasilo se Tužilaštvo BiH.

– Iznošenje bilo kakvih neutemeljenih i proizvoljnih optužbi prema tužiocima, nije u skladu sa sudskom etikom, te sudija Perić ukoliko ima saznanja o bilo kakvim nezakonitim postupanjima tužilaca, ista može prijaviti Uredu disciplinskog tužioca.

Također, smatramo neprimjerenim istupanje sudije, koje se referira na još uvije aktuelne predmete koji nisu pravosnažno okončani.

Odbacujemo bilo kakve neutemeljene optužbe na rad tužilaca, a svako ko ima saznanja o nezakonitom postupanju može to prijaviti UDT kao i nadležnim institucijama.

Na ovaj način, ne može se graditi povjerenje javnosti u vladavinu prava i smatramo da Ured disciplinskog tužioca može cijeniti pravilnost postupanja svih nosilaca tužilačkih i sudijskih funkcija u Bosni i Hercegovini. 

U Tužilaštvu BiH zaprimljena je anonimna prijava koja se odnosi na određena postupanja sudije Perića, te je podnesak putem CMS sistema dat u rad tužiocu koji će provjeriti osnovanost navoda iz prijave. 

Tužilaštvo BiH svakodnevno na ovaj način zaprima barem nekoliko prijava koje su potpisane ili anonimne, i sa svim se postupa jednako, jer bi bilo nezakonito oglušiti se na podneske kojima se prijavljuju nezakonita postupanja, a takođe svi podnosioci moraju znati da lažno prijavljivanje predstavlja krivično djelo, nacodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Podijeli ovaj članak