Srbijanski ronioci u blizini otoka Visa u Hrvatskoj pronašli izgubljeni brod Jugoslovenske ratne mornarice: Cijeli slučaj bio je vojna tajna

1 min. čitanja

Srbijanski ronioci nedavno su u blizini hrvatskog otoka Vis pronašli izgubljeni brod Jugoslovenske ratne mornarice. Brod je pronađen na dubini od 125 metara.

U pitanju je “tenkonosac” koji je potonuo u decembru 1976. godine usljed snažne bure. Prevozio je municiju za bojevo gađanje.

Svih 25 članova posade preživjelo je ovu nesreću, ali je cijeli slučaj označen kao vojna tajna.


image

/ RTS

– Usljed svih tih tehničkih problema ja sam bio u priličnoj žurbi. Skačem u vodu. Vidljivost na dnu je bila sedam do deset metara. Dolazim do objekta. Objekat nije bio ono što sam očekivao. To sam vidio odmah. Međutim, pošto nemamo dolje mnogo vremena, počeo sam odmah sa snimanjem. U tom momentu mislio sam da se nalazim na na pramcu broda, vidim neki komandni most, snimam taj dio i krećem dalje, rekao je Mirko Bevanja, član ronilačkog tima koji je pronašao brod.

Pored tenkonosca, beogradska ekipa ronilaca pronašla je i nekoliko velikih bombardera iz perioda Drugog svjetskog rata, jer je za vrijeme rata na ostrvu Visu bio veliki aerodrom, prenosi RTS.

 

Podijeli ovaj članak