Srbija već duguje Kini 2,26 milijardi eura, Vučić moli za reprogram

1 min. čitanja

Srbiji je prijeko potrebno 550 miliona eura kako bi održala obećanje o povećanju plaća u javnom sektoru i penzija, podjeli novca za djecu do 16 godina starosti, a sve u cilju kupovanja socijalnog mira.

Iako režim predsjednik Aleksandra Vučića tvrdi da imaju ovaj iznos, Demostat.rs piše kako je Vlada Srbije nedavno pokušala da dogovori reprogram svojih obaveza prema kineskim kreditorima, ali partneri iz Pekinga nisu bili zainteresovani za bilo kakve ustupke.

Prema podacima Uprave za javni dug, Srbija trenutno ima obaveze od ukupno 2,26 milijardi eura prema Export Import Bank of China, instituciji preko koje idu skoro svi krediti koji se uzimaju iz ove zemlje. 

Uz to, postoji još i dug od 23,78 miliona eura prema mađarskom ogranku Bank of China za izgradnju kanalizacione infrastrukture u 11 gradova širom Srbije. 

Za sve ove kredite Srbija će ove godine morati da osigura 128 miliona eura, samo za otplatu glavnice, kako pokazuje proračun Demostata na osnovu podataka iz republičkog budžeta za 2023. godinu.

 

Podijeli ovaj članak