U Konjicu se sutra odlučuje o sudbini BiH: Trojka neće pristati na Dodikove ucjene

2 min. čitanja

U Konjicu će biti sutra održan sastanak lidera trojke, javljaju mediji u BiH. Ono što je možda i značajnije je što je poziv za prisustvo sastanku upućen i liderima HDZ-a Draganu Čoviću i SNSD-a Miloradu Dodiku.

Sastanak trojke je zakazan ranije, prije nego što je u Narodnoj skupštini RS-a usvojen zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u ovom entitetu, ali je izvjesno da će ova tema dominirati sutrašnjim susretom, bez obzira da li će mu prisustvovati Dodik, ili ne.

navodno se čak razmišljalo i o otkazivanju sastanka, ali je na kraju preovladalo mišljenje da ga je ipak potrebno održati, uz upućivanje poziva Dodiku i Čoviću. Na ovaj način se nastoji raščistiti ztenutna situacija na bh. političkoj sceni.

Ukoliko Dodik sutra dođe u Konjic, to bi mogao biti do sada i najveći ispit za opstanak vladajuće koalicije na državnom nivou. Naime, prema informacijama koje su se do sada pojavile u javnosti, ztojka namjerava Dodiku jasno reći da zaustavljaju sve pokrenute procese, dok on ne zaustavi svoje djelovanje na rušenju BiH i njenih institucija. Navodno, lideri trojke su čvrsti u stavu da neće popuštato pred Dodikovim ucjenama.

Prema nekim tvrdnjama, unutar trojke se čak pojavio i stav o raskidu koalicije sa Dodikom na državnom nivou i izlazak iz vlasti. S obzirom koliko se Dodiku žuri sa izgradnjom istočne interkonekcije i novih hidroelektrana, što mora dobiti saglasnost i državnih institucija, pitanje je da li će ga ta činjenica natjerati da “povuče ručnu”, odnosno da povuče usvojeni zakon i uslove koje je postavljao u vezi ssa djelovanjem Ustavnog suda BiH.

Ukoliko se ipak ne pojavi na sastanku, to će zasigurtno biti jasna Dodikova poruka trojci koliko ih prihvata kao ozbiljne partnere u vlasti.

Podijeli ovaj članak