Srbija ne može sjediti na dvije stolice: Ili europski put ili dodvoravanje Rusiji

2 min. čitanja

Dubravka Šuica, evropska povjerenica za demokraciju i demografiju, jučer je u Zagrebu poručila kako Srbija više ne može sjediti na dvije stolice kada je riječ o izbjegavanju sankcija prema Rusiji uz istovremeno napredovanje na evropskom putu, javila je Anadolija.

Na pitanje novinara o zajedničkoj energetskoj strategiji na razini Evropske unije uslijed sankcija koje su države članice uvele na uvoz ruske nafte i plina te o poziciji Srbije kao države koja ima evropske aspiracije, Šuica je odgovorila:

”Srbija će konačno morati odlučiti je li iskreno na europskom putu ili će se dodvoravati Rusiji.”

Najavila je kako će Evropska komisija sutra, na sastanku povjerenika, usvojiti novi paket o proširenju i razvoju šest zemalja pristupnica, među kojim je i Srbija, država kojoj će nakon sastanka službenim putem biti dostavljena odluka Evropske komisije o potrebi jasnijeg stava o ovom pitanju.

Moramo pokazati maksimalnu solidarnost s Ukrajinom i to je ono u čemu smo odlučni, poručila je Šuica

Šuica je istaknula kako su evropske države s EK-om na čelu od samog početka rata u Ukrajini složne o pitanju uvođenja sankcija Rusiji, te kako je EU od početka rata, kada su države ovisile o ruskom plinu sa 40 posto, smanjila tu ovisnost na 7,5 posto.

”Ne možemo dozvoliti da nam netko krši sankcije, moramo pokazati maksimalnu solidarnost s Ukrajinom i to je ono u čemu smo odlučni te predsjednica Von der Leyen inzistira na tome”, izjavila je Šuica.

Dodala je kako su uz države članice EU u provođenju sankcija Rusiji složne i partnerske zemlje, SAD, Kanada, Australija, Japan i Novi Zeland.

Srbija će se definitivno morati odrediti o ovom pitanju, ali isto tako i Mađarska, zaključila je Šuica svoj komentar na najavu izgradnje plinovoda između Mađarske i Srbije kako bi se zaobišle evropske sankcije na rusku naftu.

Podijeli ovaj članak