NATO i Evropa osuđuju, a Rusi sipaju kišu projektila na Ukrajinu: Ispalili 75 raketa, poginulo je najmanje 11 osoba

2 min. čitanja

U najnovijim ruskim napadima izvedenim jučer, u kojim je glavna meta bio Kijev, glavni grad Ukrajine, poginulo je najmanje 11 osoba, a desetine su ranjene. Ukrajina je saopćila da je Rusija ispalila 75 projektila, od kojih je 41 neutralisan, javlja Anadolija.

Eksplozije

U videoporuci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da su energetski objekti Ukrajine i ljudi dvije glavne mete Rusije. Ponovio je poziv građanima da ostanu u skloništima.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal kazao je da je u ruskim napadima oštećeno 11 infrastrukturnih lokacija u osam regija Ukrajine.

Više eksplozija zabilježeno je u ukrajinskim gradovima Odesi, Žitomiru, Hmjelnickom, Dnjepru, Lavovu te Ternopolju, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio ukrajinske obavještajne službe da su izvršile, kako je rekao, teroristički napad na Kerčki most.

Volodimir Zelenski kaže da se složio s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da održe hitan sastanak zemalja G7

U Kijevu je oštećena i zgrada Filharmonije, muzeji Hanenka i Ševčenka, kao i Ševčenkov park.

Prema izvještajima, u nekim dijelovima Ukrajine dolazi do nestanka struje, a ponegdje su počeli i prekidi u vodosnabdijevanju.

Lokalni mediji objavili su kako je obustavljen željeznički saobraćaj na crvenoj metroliniji u Kijevu, a sve podzemne stanice sada služe kao skloništa.

Kasnije je ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopćilo kako je ruski projektil pogodio područje na kojem se nalaze sigurnosne agencije i ured predsjednika Zelenskog.

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke objavilo je da su ruski projektili pogodili zgradu u kojoj se nalazi odjel za vize njemačke ambasade u Kijevu. Glasnogovornik MVP-a Njemačke Christian Wagner rekao je da se zgrada ne koristi mjesecima te da u njoj nije bilo njemačkih diplomata.

Osuda

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko saopćio je da je Bjelorusija s Rusijom postigla dogovor o formiranju zajedničke regionalne vojne jedinice.

S druge strane, NATO i EK osudili su ruske raketne napade na nekoliko gradova u Ukrajini.

Podijeli ovaj članak