Splav koji je potonuo u Beogradu ima mračnu prošlost: Povezivan i sa klanom Veljka Belivuka

3 min. čitanja

Beogradski splav Freestyler godinama unazad je spominjan u vezi sa djelovanjem pripadnika ogranizovanih kriminalnih grupa, a čak je 2021. godine bio na spisku objekata koji su bili pretresani zbog sumnje da su ga pripadnici klana Veljka Belivuka koristili kako bi prodavali narkotike.

Policijska brigada i Žandamerija, te psi tragači u februaru 2021. pretresali su Freestyler, a ronioci su detaljno pretraživali rijeku ispod splava i to na prednjem dijelu, gdje obično stoji obezbjeđenje. Tada se vjerovalo da je kao obezbjeđenje na ovom splavu radila ekipa Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, a objekat je bio meta pretresa kako bi policija eventualno pronašla dodatne dokaze protiv klana o prodaji narkotika.

Prije nego što je tokom dočeka Nove godine potonuo, 2017. godine Freestyler je i gorio, prenosi Srpskainfo.

Nepoznate osobe su tada čamcima prišle do splava i zapalile ga. Radnik koji je tada spavao u kancelariji u posljednjem trenutku spasio od vatre koja je progutala cijeli splav.

Na ovom splavu je 2013. godine došlo i do pucnjave kada su ranjene tri osobe, od čega su dvije navodno bile pripadnici obezbjeđenja. Informacija o vlasniku Freestyler ima veoma malo.

Markos Ljapis, koji je uhapšen poslije potonuća splava, te 2013. godine se oglasio poslije pucnjave, tvrdeći da je neistinita informacija da će na savskom splavu Freestyler biti obračun navijača Zvezde i Partizana, rekavši da se na splavu godinama unazad nije dogodio nijedan incident.

Markos Ljapis, Marko Radulović i Darko Veljović uhapšeni su jučer nakon što je splav u novogodišnjoj noći počeo da tone samo nekoliko minuta nakon ponoći, a zbog sumnje da su omogućili prisustvo većeg broja gostiju nego što je kapacitet objekta. Splav je registrovan za 220 osoba, a na njemu je bilo i više od 700.

Kako se osnovano sumnja, to je uzrok djelimičnog potonuća. U bazi podataka Agencije za provredne registre (APR) kao direktor vodi se Marko Radulović, kao vlasnik Markos Ljapis, grčki državljanin sa stopostotnim udjelom i osnivačkim kapitalom od 10.000 dinara.

Kao djelatnost Freestylera navedene su usluge pripremanja i posluživanja pića, a društvo sa ograničenom odgovornošću “Freestyler club doo Beograd – Novi Beograd” osnovano je tek 3. juna 2020. godine, iako beogradski splav postoji bar dvije decenije unazad.

Podijeli ovaj članak