Nisi skrenuo sa pravog puta ako nižeš uspjehe bez poteškoća: U NP Una tokom 2022. došlo je 128.000 ljudi

4 min. čitanja

Jedna stara poslovica kaže da, dok god na svom putovanju ne osjećaš pretjerane poteškoće, a nižeš uspjehe, možeš biti siguran da nisi skrenuo sa pravog puta. Dakle, samo naprijed!

Tako je i sa Nacionalnim parkom Una iz Bihaća, javnim preduzećem koje je osnovano 2008. i do danas, iz godine u godinu, postiže sve bolje rezultate.

Pozitivni trendovi

Uprava preduzeća javno je konstatovala da je iza njih uspješno završena poslovna 2022. godina u Nacionalnom parku Una, a zahvalnost su iskazali suradnicima, poslovnim partnerima, medijima, prijateljima ovog područja, a posebno i najviše posjetiocima koji se redovno vraćaju i dovode nove, kako domaće iz BiH, tako i turiste iz cijelog svijeta.

Direktor NP-a Una Amarildo Mulić niz godina uspješno vodi ovaj kolektiv, a sada se kandidovao za prijevremene izbore u Bihaću, pa ako ih i napusti, članovi tima znaju kako razvijati park

– Gotovo svi zacrtani planovi su ostvareni. Oko 128.000 domaćih i stranih turista posjetilo je Nacionalni park Una, što predstavlja rekord u odnosu na ranije godine, kazao je direktor Amarildo Mulić na svečanom prijemu organizovanom povodom završetka uspješne poslovne godine.

Gosti su tako uživali u turističkoj ponudi ovog dijela naše zemlje, a privreda, prije svega ugostiteljski sektor, ostvarila je zapažene poslovne rezultate.

U upravi JP-a Nacionalni park Una očekuju da će se pozitivni trendovi nastaviti i u ovoj godini, te još jednom potvrditi da je nacionalni park postao generator razvoja krajiške privrede.


image

NP Una je dobio topografsku mapu

Među posljednjim njihovim aktivnostima izvršena je i prezentacija generalne topografske karte za NP Una, na kojoj su radili protekla tri mjeseca uz stručni tim Agencije za marketing Adverto Media iz Bihaća. Autor generalne topografske karte za NP Una je Almir Ami Kurtović, tipograf, uz konsultantsku podršku Eldina Sadiković, dipl. ing. geodezije.

– Ovo je prva topografska karta kompletnog područja Nacionalnog parka Una od 19.800 hektara, ali i sa kontakt-zonama. To je još jedan korak naprijed u planiranju, odnosno realizaciji naših programskih ciljeva. Poslužit će kao osnova svim planerima, urbanistima i svima onima koji se bave urbanim planiranjem i izradom regulacionih urbanističkih planova, posebno za naše interesno područje Nacionalnog parka Una. Vjerujem da će itekako biti od pomoći i našim posjetiteljima i turistima, riječi su direktora JP Nacionalni park Una Amarilda Mulića.

Riječ je o generalnoj topografskoj karti, koja je izrađena u razmjeri 1:100.000.

Korist domaćinima

– Karta će biti podloga za sve ostale aktivnosti vezane za informativne sadržaje u Nacionalnom parku. Ima višestruki značaj. Uključit će određene toponime koji se nalaze u samom području, gdje ćemo prvi put na jednom mjestu imati sve sadržaje koji se tiču Nacionalnog parka Una. Koristi će, između ostalih, imati i hotelijeri i ugostitelji, jer će izuzetna karta biti na raspolaganju svim njihovim gostima, naglasio je vlasnik i direktor firme Adverto media Orhan Midžić.


image

Od prirodnih ljepota Krajine koristi ima sve više ljudi

Podijeli ovaj članak