Putin naredio djelimičnu mobilizaciju i zaprijetio: I mi imamo oružje za masovno uništenje

2 min. čitanja

– I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštiti naš narod, zaštiti ćemo ga. Ne blefiram, poručio jew ruski predsjednik Vladimir putin tokom svog očekivanog obraćanja. 

– Građani Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersona i Zaporožja i drugih područja slobodnih od nacističkog režima, razgovarat ćemo o koracima zaštite našeg suvereniteta, podršci, volji i želji naših građana da sami odlučuju o svojoj volji, rekao je u početku govora Putin. 

On je također kazao da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o odbrani Rusije i teritorija Donbasa”.

Rekao je da Rusija podupire to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega te da “zapadne zemlje pokušavaju blokirati bilo kakvu neovisnost i razvoj”.

Kazao je i to kako je Zapad od ukrajinskog naroda napravio “topovsko meso” još 2014., kada je pripojen poluotok Krim i naglasio da glavni cilj oslobađanja ljudi u regiji Donbas i dalje ostaje nepromijenjen. 

Poručio je i kako podržava ljude koji žele održati referendume u dijelovima Ukrajine koji su pod kontrolom Rusije. 

Također, naredio je djelomičnu mobilizaciju koja kreće već danas. 

– Naglasit ću da će ruski državljani pozvani u sklopu mobilizacije imati sve pogodnosti kao i oni koji služe po ugovoru, rekao je Putin. 

Posljednji put Putin se Rusima obratio 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu, koju on naziva “specijalnom operacijom”.

Svijet je iščekivao Putinov govor satima, ali kasno navečer novinari bliski Kremlju objavili su na mrežama kako je obraćanje ruskog predsjednika ipak odgođeno za danas. Informaciju je na Telegramu potvrdio i njegov bivši savjetnik.

Podijeli ovaj članak