Thomas Heurtel prevario sistem i na kraju istjerao svoje!

1 min. čitanja

Francuski reprezentativac Thoma Heurtel uskoro bi trebalo da potpiše ugovor sa Zenitom iz St. Peterburga, prenose brojni izvori.

Ovaj 33-godišnji playmaker je bez od rastanka sa Real Madridom, a o dolasku u ruski klub pričalo se i tokom ljeta, odnosno prije Evropskog šampionata na kome je Francuska osvojila srebrnu medalju.

Heurtel tada nije stavio paraf na ugovor jer je KS Francuske zaprijetio da košarkaši koji su pod ugovorom sa ruskim klubovima neće moći da budu dio državnog tima na Evrobasketu.

Svi reprezentativci su prije početka Eurobasketa, potpisali izjavu kojom garantuju da tokom trajanja rata u Ukrajini, neće igrati za ruske i bjeloruske klubove. 

U toj izjavi stoji i jedna bitna stavka – da onaj igrač koji prekrši dato obećanje neće biti u sastavu za predstojeća takmičenja, uključujući tu i Olimpijske Igre koje treba da se održe za dvije godine u Parizu.

Iskusni košarkaš je ponikao u Pau Orthezu, a igrao je još u ASVEL-u, Strasbourgu, Alicanteu, Baskoniji, Anadolu Efesu, Barceloni i madridskom Realu.

Sa reprezentacijom Francuske ima zlato na EP 2013. i ovogodišnju bronzu, kao i bronzu sa SP 2014. Na nedavno završenom prvenstvu Evrope prosečno je postizao 10.4 poena uz 2.4 skoka i 7.1 asistenciju.

Podijeli ovaj članak