Protesti u Beogradu: Hiljade građana poručilo Vučiću da je gotov, traže ostavke Gašića i Vulina

3 min. čitanja

Skup “Srbija protiv nasilja” u organizaciji srbijanske proevropske opozicije, peti po redu, na kome su deseci hiljada građana zatražili odgovornost zvaničnika i institucija zbog velikih tragedija – dva masovna ubistva i širenja nasilja, održan je večeras u Beogradu, javlja Anadolija (AA).

VEZANI TEKST – Incident na velikom protestu u Beogradu: Napadači se predstavili kao Narodna patrola

Na početku skupa građani su u zrak pustili nekoliko crvenih, plavih i bijelih balona napunjenih helijem za koje je bio zakačen transparent sa fotografijom srbijanskog predsjednika Alelsandra Vučića kako korača i na kome je pisalo “Vučiću odlazi!”.

Glumica Svetlana Bojković istakla je da su u Srbiji stručni ljudi marginalizovani, a neobrazovani i nesposobni postavljeni na najodgovornije funkcije u društvu.

Dodala je da su obrazovanje i kultura u drugom planu iako su temelj nacije i njenog identiteta. Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je da društvo u Srbiji nikada neće preboljeti tugu za izgubljenim mladim životima.

– Svi naši porazi, nesreće, sva zla koja smo nanosili drugima i sebi, skupila su se u tu jednu gorku koja je pala na one koji nikada nikome nisu bili krivi – rekao je  Bjelogrlić.

Nakon obraćanja Bojković, Bjelogrlića i još nekoliko javnih ličnosti, građani su krenuli u šetnju centralnim beogradskim ulicama.

Povorku su predvodile studentkinje i studenti koji su uzvikivali da “studenti ne šute” i koji su nosili transparente protiv nasilja.

Ispred Vučićevog kabineta oko koga su građani formirali “prsten” koji je ubrajao prostor oko zgrade i sve okolne ulice, na šest postavljenih štandova građani su upisivali svoje poruke srbijanskom predsjedniku.

Tokom skupa građani su se najčešće obraćali upravo Vučiću poručujući mu da ode sa vlasti, da je gotov i da ih ima dovoljno.

Zgradu u kome je Vučićev kabinet, i koja je sve vrijeme bila u potpunom mraku, osiguravalo je tridsetak policajaca u civilu i manje od 10 uniformisanih policajaca.

VEZANI TEKST – Kesić, Ivanović, Bojković na protestnom skupu u Beogradu: Ovo je posljednji alarm za spas Srbije

Zahtjevi građana ostali su isti kao i na prethodna četiri skupa: da se privatnim prorežimskim televizijama Pink i Hepi oduzmu nacionalne frekvencije zbog promovisanja nasilja u rijaliti programima i da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin budu smijenjeni.

Traže se i smjene ili ostavke rukovodstva Radio-televizije Srbije i Regulatornog tijela za elektronske medije.

Skup je pored uobičajeno velikog broja građana obilježio, kao i prethodna četiri, izostanak uniformisanih policajaca, izuzevši nekoliko saobraćajnih patrola. 

Podijeli ovaj članak