Za jačanje privrede ZDK-a 8,2 miliona KM

2 min. čitanja

Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za privredu ove godine su za jačanje konkurentnosti privrede i poslovne zone planirali 8,2 miliona KM, što je najveći iznos otkad se realizuje ovaj program podrške.

22 poslovne zone

Od tog iznosa, 4,6 miliona KM je predviđeno za jačanje konkurentnosti, a 3,6 miliona KM za izgradnju i opremanje poslovnih zona.

Ministar privrede ZDK-a Samir Šibonjić naveo je da u ZDK-u postoje 22 poslovne zone te da su Vlada i resorno ministarstvo opredijeljeni da nastave ulagati u poslovne zone, čime se značajno unapređuje ambijent za poslovanje i privlačenje investicija.

– Tu smo da damo maksimalnu podršku. Da li je to dovoljno? Mislim da nije, tako da ćemo se u narednim godinama truditi da poticaji budu još snažniji. Uradit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da našim privrednim subjektima olakšamo poslovanje jer je privreda ZDK-a stub privrede Bosne i Hercegovine, kazao je Šibonjić.

Fokusirali smo se na IT sektor, startupove i žensko poduzetništvo, kazao je ministar privrede ZDK-a

Dodao je da je resorno ministarstvo krenulo o realizaciju programa podsticaja za 2023. godinu, pa je tako nedavno podržalo niz zajedničkih kompanija iz ovog kantona na sajmu SIF u Sarajevu.

Sajmovi

Podrška predstavljanju na sajmovima, dodao je, neće izostati ni u narednom periodu.

– Također, fokusirali smo se na IT sektor, startupove, žensko poduzetništvo. Sve naše programe radili smo zajedno sa Ekonomsko-socijalnim vijećem, Udruženjem poslodavaca i Privrednom komorom ZDK-a. Opredijeljeni smo da damo maksimalan doprinos da naša privreda nastavi da raste i da povećamo izvoz, poručio je Šibonjić.

Podijeli ovaj članak