Poznati meteorolog Zoran Vakula otkriva kakva nas zima očekuje

2 min. čitanja

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula otkrio je kakva nas zima očekuje, te kako će vrijeme biti za blagdane, a objasnio je i ekstremnu kišu koja je uzrokovala poplave.

Posljednji veliki snijeg pao je 2013. godine, a poznati hrvatski meteorolog otkrio je možemo li ove godine očekivati snijeg i bijeli Božić.

“Snijega će ove godine ponovno biti, ali mala je vjerovatnost da ćemo imati dugotrajnije snježno razdoblje s snježnim nanosima. Snijega je već bilo i prije zime tokom jeseni, u nižim predjelima se sad nastavio”, izjavio je Zoran Vakula.

Pahulje će lepršati pomalo u drugom dijelu noći s petka na subotu.

“Nakon toga sljedeću sedmicu ne vjerujem da će biti snijega. Nisam siguran koliko će doći do naglog zahladnjenja do Božića. Ne bi htio davati nadu onima koji se nadaju bijelom Božiću ili barem Badnjaku”, rekao je Vakula.

Za kraj je prognozirao kakva nas zima očekuje.

“Prognoze do decembra su davale nadu za jednu puno normalniju zimu od prosječnih. Najnovije prognoze su zatoplile zimu. Još veća je vjerovatnost za pozitivno odstupanje. Ne samo malo, nego čak i malo veće”, istakao je.

Meteorolog se nada da ova zima neće nastaviti stopama kao do sada, s obzirom na to da je u mnogim mjestima rekordno topla.

“Ovaj decembar je dosad u granicama prosjeka, čak na nekim lokacijama zabilježena je i malo niža temperatura zraka”, zaključio je Vakula, prenosi Direktno.hr.

Podijeli ovaj članak