VSTV o konkursnoj proceduri za predsjednika Suda BiH

2 min. ─Źitanja

U sklopu konkursne procedure za izbor predsjednika Suda BiH, nadle┼żno podvije─çe Visokog sudskog i tu┼żiteljskog vije─ça Bosne i Hercegovine verifikovalo je prijavu Ranka Debevca, aktuelnog predsjednika Dr┼żavnog suda kome mandat isti─Źe polovinom ovog mjeseca.

Budu─çi da je prijava drugog kandidata Dubravka ─îampare, tu┼żitelja Tu┼żiteljstva BiH, u me─Ĺuvremenu odba─Źena u skladu s odredbama Zakona o VSTV-u BiH i Poslovnika VSTV-a BiH, Debevec je ostao jedini kandidat za ─Źelnu poziciju Suda BiH.

Naime, spomenutim odredbama propisano je da se za poziciju predsjednika suda mo┼że prijaviti samo kandidat koji je sudija tog suda.

Na Fenin upit o dinamici u vezi s izborom/imenovanjem predsjednika Suda BiH, iz VSTV-a podsje─çaju da je za dnevni red sjednice ovog regulatornog tijela, zakazane za 21. i 22. decembar planirano – utvr─Ĺivanje prijedloga ocjena rada VSTV-a BiH za predsjednika Suda BiH radi bodovanja stru─Źnosti kandidata u okviru konkursne procedure.

Iz VSTV-a poja┼ínjavaju kako ─çe se ta ocjena rada dostaviti na izja┼ínjenje ocijenjenom predsjedniku suda, te da ─çe se o njegovom eventualnom prigovoru na ocjenu rada odlu─Źiti na prvoj narednoj sjednici VSTV-a BiH (u januaru 2023. godine).

– Nakon ┼íto se utvrde kona─Źne ocjene rada, Podvije─çe za predlaganje kandidata za imenovanje na nivou Bosne i Hercegovine utvrdit ─çe datum odr┼żavanja razgovora sa kandidatom, koji je obavezan na razgovoru izlo┼żiti program rada institucije u koju se prijavljuje ÔÇô navode iz VSTV-a.

U skladu s procedurom, poslije razgovora nadle┼żno podvije─çe predla┼że kandidata koji na sjednici VSTV-a izla┼że program rada, a na kojoj se, eventualno, donosi i odluka o imenovanju, pi┼íe Fena.

Ina─Źe, procedura predlaganja i imenovanja kandidata na rukovode─çe funkcije propisana je odredbama ─Źlana 61b) Poslovnika VSTV-a BiH koji je dostupan na web stranici VSTV-a BiH.

Konkurs za poziciju predsjednika Suda BiH objavljen je 3. novembra, s rokom prijave od 15 dana, odnosno do 18. novembra ove godine.

Podijeli ovaj ─Źlanak