Oglasili se hakeri: “Mi smo srušili Facebook i Instagram”

2 min. čitanja

Veliki broj korisnika širom svijeta jučer je imao problema s pristupom Facebook, Instagram i Threads servisima.

Korisnici ove tri platforme prijavljivali su da su automatski izlogovani s Meta servisa i prikazuje im se poruka za “isteklu sesiju”. Potom nisu mogli da se loguju nazad na servise. Instagram je prikazivao greške za Feed.

Rani izvještaji su sugerirali da su u pitanju DDoS napadi, iako su iz Mete nakon nekoliko sati tvrdili drugačije, piše B92.

Za sada još nije poznato da li se radilo o tehničkom problemu ili o napadu na “Super utorak” u SAD, ali kako izvještava sajt CyberInt za napad su odgovorni hakeri.

Navodno, tri poznate hakerske grupe su zajedno sarađivale. Skynet, Godzilla i Anonymous Sudan su se oglasili na različitim platformama, preuzimajući odgovornost za rušenje Facebooka, Instagrama i Threadsa.

Za sada nema potvrda da se zaista radi o napadima ovih grupa, ali one jesu sarađivale u prošlosti. U decembru 2023. godine tri grupe su preuzele odgovornost za probleme sa logovanjem na platformi Discord. Također su sarađivali na drugim projektima, uključujući i napad na ChatGPT.

Zanimljivo je da Anonymous Sudan nije unaprijed obaijvestio o napadima, što ova grupa obično radi kada su u pitanju ovako velike akcije, pa se pretpostavlja da grupa možda blefira.

Iako Skynet, Godzilla i Anonymous Sudan tvrde da su razlog jučerašnjeg pada Metinih platformi, za sada nema dokaza da je to zaista istina i moguće je da se radi o blefiranju.

Izvor: Avaz

Podijeli ovaj članak