Predsjedništvo BiH u zadnjih pet godina nije pomilovalo nijednu osobu, sve molbe jednoglasno odbijene!

3 min. ─Źitanja

Sud BiH odbio je ju─Źer molbu advokata presu─Ĺenog Fadila Novali─ça, biv┼íeg premijera FBiH koji je u aferi “Respiratori” i plja─Źki dr┼żavnog novca osu─Ĺen na ─Źetiri godine zatvora.

Njegovi advokati, podsje─çamo, zatra┼żili su odgodu izvr┼íenja kazne zatvora, koja je, prema uputnom aktu Suda, bila planirana za danas, 6. mart.

Sedam dana
Novali─ç je, naime, u zatvor trebao jo┼í 29. februara, me─Ĺutim, uputni akt primio je svjesno kasnije kako bi barem sedam dana odgodio put za Vojkovi─çe.

Ali, kako je molba odbijena, Novali─çevi advokati uputit ─çe, kako saznajemo, ┼żalbu. To zna─Źi da ┼żalba odga─Ĺa kaznu izvr┼íenja, kao i u slu─Źaju Fahrudina Solaka i Fikreta Hod┼żi─ça, koji su osu─Ĺeni na ┼íest odnosno pet godina zatvora. I oni ─Źekaju pravosna┼żno rje┼íenje za odlazak na izdr┼żavanje.

Novali─ç je, izme─Ĺu ostalog, u zahtjevu da mu se odgodi izvr┼íavanje kazne naveo da “ima nezavr┼íenih privatnih poslova u porodi─Źnoj kompaniji, koji su neodgodivi”?!

Osim toga, Novali─çevi advokati u zahtjevu su naveli da ─çe iskoristiti pravo da tra┼że od Predsjedni┼ítva BiH da pomiluje osu─Ĺenog Novali─ça.

Iz Ministarstva pravde BiH ju─Źer je zvani─Źno potvr─Ĺeno pisanje ÔÇ×AvazaÔÇť. Novali─ç je ve─ç zatra┼żio pomilovanje, o ─Źemu ─çe odlu─Źivati ┼íefovi dr┼żave Denis Be─çirovi─ç, ┼Żeljko Kom┼íi─ç i ┼Żeljka Cvijanovi─ç.

Procedura je takva da sve prvo ide preko Ministarstva pravde i Komisije.

Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje tra┼żi razmatranje slu─Źaja ÔÇťFadil Novali─çÔÇŁ. Komisija ─çe, u zakonskom roku, razmatrati upu─çenu molbu i dokumentaciju te ─çe, u skladu sa Zakonom o pomilovanju BiH, svoj izvje┼ítaj uputiti Predsjedni┼ítvu BiH na odlu─Źivanje, potvrdila je za “Avaz” Stanislava Mari─ç, portparol Ministarstva.

To zna─Źi da Novali─ç ┼żeli biti oslobo─Ĺen od svake odgovornosti u postupku gdje je Sud utvrdio zloupotrebe u aferi te┼íkoj 10,5 miliona KM.

Ako bi se Novali─çu uva┼żio zahtjev, to bi zna─Źilo da pravna dr┼żava i pravda, ali ni pravosu─Ĺe ne postoje za tzv. presu─Ĺenu visoku korupciju, odnosno da zakon ne va┼żi za politi─Źare.

Me─Ĺutim, kako saznaje “Avaz”, Predsjedni┼ítvo BiH u posljednjih pet godina nije pomilovalo nijednu osobu, iako je bilo nekoliko zahtjeva. Sve zahtjevi jednoglasno su odbijeni.

Negativna mišljenja
U ve─çini slu─Źajeva, jer se radi o presudama Suda BiH, i te┼íkim krivi─Źnim djelima, molbe su odbijene jer su stigla i negativna mi┼íljenja Ministarstva pravde, ali i Suda BiH.

Od 2011.godine, po jednu odluku o pomilovanju donijeli su ┼Żeljko Kom┼íi─ç i Neboj┼ía Radmanovi─ç kao ─Źlanovi Predsjedni┼ítva BiH, objavio je CIN.

Te┼íko je o─Źekivati da ─çe se Kom┼íi─ç, Denis Be─çirovi─ç i ┼Żeljka Cvijanovi─ç upustiti u avanturu i presudu Suda BiH za visoku korupciju amnestirati, ta─Źnije odlu─Źiti da zakon ne va┼żi za politi─Źare.

Izvor: Avaz

Podijeli ovaj ─Źlanak