Očekuje se novo izlijevanje rijeka: Dijelovi Slovenije još su odsječeni, stanovnici bez vode, struje i mobilnog signala

3 min. čitanja

Situacija u Sloveniji nija bolja. Mnoge rijeke u centralnoj, sjevernoj i istočnoj Sloveniji još poplavljuju.

Sava poplavljuje u većem obimu, u donjem toku sljedećih će sati dostići najveći protok. I tokom noći zabilježene su brojne intervencije diljem zemlje, dežurne ekipe i nadležne službe su na terenu i nastavljaju otklanjati nastale posljedice i pomagati stanovništvu, javlja jutros 24ur.com.

Mole se građani da ne kreću na putovanja koja nisu neophodna. Vlada će, rekao je premijer Sloveinje Robert Golob, razmotriti mogućnost da trgovine ove nedjelje budu izuzetno otvorene kako ljudi danas ne bi morali ići u hitnu kupovinu.

Vijeće za nacionalnu sigurnost sastat će se u 11 sati, nakon čega će uslijediti hitna sednica vlade. 

– Poslije subotnje sjednice Vlade podnijet ćemo amandman na zakon o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda – najavio je Golob u petak uvečer, ističući da će na taj način biti olakšana pomoć općinama. 

FOTO: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.A. BOBO

Sigurnost građana je na prvom mjestu, rekao je Golob, navodeći da je ovo vjerovatno najgora prirodna katastrofa koja je pogodila Sloveniju u protekle tri decenije, prenijela je STA.

Golob je ranije završio ljetni odmor da bi se u petak popodne sastao sa predstavnicima Uprave za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

Kako je na konferenciji za novinare u petak rekao ministar odbrane Marjan Šarec, Slovenija će zatražiti međunarodnu pomoć, a evropski povjerenik za krizni menadžment Janez Lenarčič sljedećih će dana razmotriti stanje u državi.

U Upravi za zaštitu i spašavanje od četvrtka navečer do subote ujutro zabilježen je ukupno 3.701 incident, od čega je najviše (1.130) bilo na području Ljubljane. Vatrogasci iz 574 vatrogasne jedinice uglavnom su crpili vodu iz poplavljenih objekata, zaštitili nekoliko klizišta, uklonili ruševine ispod mostova i spasili potopljena vozila sa poplavljenih kolovoza, te evakuisali ljude na nekoliko lokacija. Aktivirane su i druge nadležne službe.

FOTO: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.A. BOBO

Život u strašnim poplavama do sada je izgubilo troje ljudi.

Unatoč naporima, slovenska vojska još se nije uspjela probiti do Črne na Koroškem, gdje su mnogi zbog katastrofalnih poplava ostali bez vode, struje i mobilnog signala, javlja Radio Slovenija. Pokušat će ponovo jutros, ali mnoge lokacije su teško dostupne. Slovenska vojska je uz pomoć helikoptera spasila zarobljene koji su se sklonili na krovove svojih stambenih zgrada. 

I danas će obilne kiše stvarati probleme u cijeloj Sloveniji. I dalje će postojati mogućnost dugotrajnih lokalnih pljuskova, upozorava Agencija Republike Slovenije za okoliš (Arso) koja je za veći dio zemlje izdala crveno upozorenje. Još se veći dio dana mogu očekivati ​​plavljenja rijeka.

Podijeli ovaj članak