Nova uprava Elektroprivrede od 22. augusta: Buljubašić umjesto Andelije

2 min. čitanja

Vlada Federacije BiH u petak je hitno zasjedala kako bi izmijenila Odluku o davanju prethodne saglasnosti Skupštini privrednog društva Elektroprivreda Bosne Hercegovine za imenovanje v. d. člana Nadzornog odbora EPBiH u ime državnog kapitala.

Radi se o tome da je pet od šest članova novog saziva NO EPBiH uredno dostavilo traženu dokumentaciju kojom potvrđuju da ispunjavaju uslove za te pozicije, te izjavu da prihvataju novu poziciju, dok jedan to nije učinio. U pitanju je Adis Kepeš, direktor kompanije Mercedes-Benz STARline. Zbog toga je Vlada u petak dala saglasnost Skupštini preduzeća da umjesto Kepeša u NO Elektroprivrede imenuje Ženju Ljubuškića.

Kako Oslobođenje saznaje, nakon što se završe ove procedure, slijedi zahtjev da se Skupština EPBiH održi 22. augusta kako bi konačno upravu sa Admirom Andelijom na čelu zamijenio novi saziv predvođen kadrom SDP-a BiH Sanelom Buljubašićem. Što se tiče Ženje Ljubuškića, on je već dugi niz godina bio portparol KJKP Toplane Sarajevo, u kojima je, kao šef kabineta direktora organizovao sjednice NO tog preduzeća, a prethodno je bio poslanik u Skupštini KS-a i delegat Doma naroda FBiH. Prije odlaska u realni sektor, Ljubuškić je bio i pomoćnik načelnika Novog Sarajeva.

Podsjećamo, do smjene uprave Elektroprivrede došlo je na zahtjev rudara, budući da Andelija nije ispoštovao sporazum sklopljen sa sindikatom, pa zeničkim rudarima nisu isplaćeni ni plata ni topli obrok, a iz rudnika Koncerna mu zamjeraju i to što je nauštrb državnih kupovao od privatnih rudnika ugalj po nekoliko puta većoj cijeni. Zbog toga su rudari održali i protest ispred zgrade EPBiH, uz poruku “znamo pravu adresu”, ali im se taj dan iz krovnog preduzeća niko nije ni obratio.

Podijeli ovaj članak