Novi sporazum Beograd i Priština: Srbija postaje regionalna sila i priznaje Kosovo?

5 min. čitanja

”U 2023. godini mora biti potpisan drugi sporazum o normalizaciji odnosa, kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne priznaje. U kasnijoj fazi, posle 10 godina, kada EU bude spremna da se širi uključujući Zapadni Balkan, doći će do sporazuma o međusobnom priznanju kao preduslovu za članstvo obe države.” Ovo je samo deo navodnog sporazuma koji će uskoro biti potpisan između Beograda i Prištine, a koji prenosi do detalja, tokom vikenda, list Albanian post.

Finansijska pomoć

Sporazumom, ako predlog bude prihvaćen, nezavisnost Kosova će priznati i pet država članica Evropske unije koje to do sada nisu učinile, a Srbija će imati koristi od ogromne finansijske pomoći, ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

”Novi okvir” je predlog koji je proizašao direktno iz uključivanja francuskog predsednika Emmanuela Macrona i nemačkog kancelara Olafa Sholza u proces dijaloga, jer se u dokumentu navodi da “Kosovo i Srbija sami nikada neće moći da reše problem”, prenosi Albanian post.

”Srbija neće biti spremna za ulazak u EU bez potpune normalizacije političkih, pravnih i diplomatskih odnosa sa Kosovom. Međutim, s obzirom na to da je pristupanje Srbije EU još daleko, u ovoj fazi od Srbije se neće tražiti da pravno prizna Kosovo”, navodi se u dokumentu, u delu u kome se govori o prvoj fazi novog sporazuma pomenutoj na samom početku teksta.

”Faktički gledano, Kosovo i Srbija treba da u potpunosti normalizuju odnose, omogućavajući bilateralno kretanje ljudi i robe. Ta normalizacija treba da se odrazi i na regionalne izveštaje. Drugim rečima, povezanost, socio-ekonomski razvoj, dobrosusedstvo i digitalni podaci. Zajedničko regionalno tržište koje promoviše Savet za regionalnu saradnju, zasnovano na četiri slobode EU i koje vodi region ka jedinstvenom zajedničkom tržištu EU”, navodi se još u tekstu kome za sada niko nije potvrdio autentičnost.

Štaviše, iz EU juče poručuju da “kao opšte pravilo i principijelno”, ne komentarišu navodna dokumenta koja su objavili mediji, ni u smislu autentičnosti, ni sadržaja.

Ovo je bio komentar portparola EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Petera Stana, koji dodaje da je “tokom poslednje posete Kosovu i sam Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija, govorio o takvim tvrdnjama”.

Komentarišući juče za agenciju Beta sve pomenuto, a pre svega mogućnost da pomenuti dokument zaista postoji, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da postoji “više papira” koji se odnose na rešavanje kosovskog pitanja, a koji više ne govore o razgraničenju Srbije i Kosova.

Janjić je za Betu kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije potvrdio da Zapad sprema novu “armaturu” za Kosovo, “što ukazuje da je video jedan od papira u opticaju”.

”Vučić se zaleteo kada je nove predloge Zapada nazvao ‘armaturom’, jer to ne zvuči dobro. On je u republičkom parlamentu dobro opisao neke nove tačke, koje, po njemu, predstavljaju ponudu novog formata. Na to je reagovao Miroslav Lajčak koji je u Prištini prvi put napao Vučića rekavši da nema nikakvog novog formata u rešavanju kosovskog pitanja. Iskustvo me uči da kad Lajčak kaže da nečeg nema, onda to sigurno postoji”, rekao je Janjić.

Upitan da li iza tog dokumenta stoje SAD, Janjić je podsetio da je Joseph Biden još 2016. godine u Beogradu kazao da neće doći do punog priznanja nezavisnosti Kosova, ali da se nekom vrstom rešavanja statusa mora okončati faza normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje da li će vlast u Srbiji prihvatiti “postojanje” Republike Kosovo, Janjić je naveo da je Srbija s briselskim dijalogom faktički prihvatila razgovore s nezavisnim Kosovom.

”Vučić već priprema javnost za svoj odgovor i taj odgovor, koji neće odmah uslediti, biće da će Srbija učestvovati u dijalogu o toj temi”, kazao je analitičar.

Plan B

Prema njegovim rečima, ukoliko se na Kosovu nastavi s konfliktima, SAD će preći na plan B. “Plan B podrazumeva upravljanje sukobima i destabilizaciju koju bi SAD kontrolisale. U takvim okolnostima, SAD bi nametnule rešenje obema stranama u sukobu”, zaključio je Dušan Janjić.

Podsetimo, predsednik Srbije je u poslednje dve nedelje nekoliko puta ponovio da je predložena “nova armatura pregovora s Prištinom” i da će u narednim danima “biti mnogo više pritisaka da se dođe do rešenja koje bi Srbija prihvatila”.

Podijeli ovaj članak