Vučić lobirao i onda potvrdio: Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova

2 min. čitanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je još jedna država povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ističući da mu je to potvrđeno na sastanku sa predstavnicima te zemlje u Njujorku, održanom na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN.

Vučić je naveo da ne želi da otkriva ime te države, dodajući da će to učiniti kada samoproglašeno Kosovo pokuša ulazak u međunarodne organizacije, poput Savjeta Evrope.

– Dobio sam još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Samo želim da kažem građanima Srbije da je to još jedna fascikla više u našem državnom sefu. Još jednu notu imamo, tako da jačamo svoju poziciju makar u UN – rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da će se Priština iznenaditi brojem zemalja koje misle drugačije i jasnom većinom koju Srbija ima u UN.

– Da li će nam to pomoći da izbjegnemo sve pritiske i probleme sa kojima ćemo se suočiti – neće, ali to je ono što mi možemo da učinimo – naveo je Vučić.

Govoreći o indicijama da se Savjet Evrope sprema da primi Prištinu u svoje redove, Vučić je naveo da se na tome radi mjesecima i da je to nastavak pritiska na Srbiju da prihvati papir EU koji ne postoji i o kojem ne smije da se govori.

– Srećom, ja nisam uzeo taj papir u svoje ruke, pa ne mogu mene da optuže da smo ga pustili u javnost, jer ga ja fizički nisam preuzeo. Jasno je da je neka druga strana dio onoga što je u tim papirima kao rješenje pisalo pustila u javnost – objasnio je Vučić.

On je najavio da će rukovodstvo Srbije u narednih sedam dana donijeti važne odluke i mjere, o kojima će obavijestiti građane. 

Podijeli ovaj članak