Nove optužbe na račun slovenačkog svećenika: Nagovarao časne na spolni odnos koji je uporedio sa Svetim Trojstvom?

2 min. čitanja

Marko Ivan Rupnik, svećenik iz Slovenije, blizak Papi Franji, navodno je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje.

Uporedio ga je sa Svetim Trojstvom.

Ovo je još jedna u nizu optužbi protiv ovog Isusovca. I 90-ih godina je navodno zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Talijanski mediji naveliko su pisali o tome početkom mjeseca. Rupnikov vjerski red istraživao je Rupnika, ali je nastupila zastara. 

Jedna od časnih sestara ispričala je za talijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost te da ju je natjerao da šuti o tome.

Rekao da će seksom u troje “replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga”

U intervjuu za Domani, časna sestra koja je željela ostati anonimna, ispričala da je Rupnik iskorištavao njenu krhkost i nevinost, prenosi Express.co.uk. 

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao gotovo 20 časnih sestara. Iznijela je optužbe, ali one su, kazala je, ignorirane. 

Isusovački red je nakon objavljenog intervjua sa časnom sestrom pozvao sve ostale žrtve da istupe te obećao da će biti saslušane.

Rupnik je 2019. godine ekskomuniciran, navodi Nationa Chatolic Register. Deset mjeseci kasnije to je ukinuto, a postavljena su mu “preventivna ograničenja”, odnosno stavljena mu je zabrana da se bavi javnim aktivnostima bez dopuštenja mjesnog poglavara.

Družba Isusova kaže da su “preliminarne” restriktivne mjere uvedene u junu 2019.

Rupnik, 68-godišnji Isusovac iz Slovenije, je u liturgijskim krugovima, ali i diljem Europe, poznat po svom umjetničkom radu — postavio je mozaike u desetke uglednih kapela u Europi, uključujući jednu u Vatikanu, te nekoliko njih u SAD-u.

Podijeli ovaj članak