Sladić iznio prognoze: Da li nas očekuje (još jedan) Božić bez snijega?

2 min. čitanja

“U zadnju dekadu decembra ukoračavamo i približavamo se sve više Božiću. Ono što mnogi sanjaju, a pretpostavljamo da se veže za ono što vidimo na filmovima, jeste ‘bijeli Božić‘”.

Počeo je ovako svoju objavu mladi bh. meteorolog Nedim Sladić te nastavio:

“Definicije istog variraju od zemlje do zemlje i najviše dijelim mišljenje sa hrvatskim meteorolozima. Primjera radi, u Sjedinjenim Američkim Državama on se podrazumijeva da na Božićno jutro visina snijega iznosi 1 inč ili malo više od 2,5 cm, nezavisno od toga je li pokrivač prisutan otprije ili na samo Božićno jutro. Recimo da to nije loš pristup.

Britanci su po ovom pitanju jako čudni, a opet s druge strane kada promislimo bolje i nisu, s obzirom na oceansku klimu (mada, dozvoljavajući sebi malu dozu subjektivnosti, ruku na srce ovaj do neki dan polarni decembar je čisti izuzetak). Tako je ovdje dovoljno da zaleprša jedna pahulja tokom praznika da bi se registrovao da je Božić uistinu bio bijel. Naši meteorolozi su sa najlogičnijim kriterijem – barem 1 cm na tlu na Božićno jutro.

I po tom kriteriju istražio sam određene lokacije koristeći se podacima hidrometeoroloških službi.

Zadnji put snježni pokrivač na sam praznik u Sarajevu smo imali 2012. godine, a u Zagrebu 2007. godine. Od tada više nikad nismo. Ovo će, dakle, biti 10. u nizu bez snijega u našem gradu, a Zagreb će ove godine napuniti deceniju i po ‘besnježnog božićnog iskustva‘. 

Ali, ne brinite. Jedne godine će nas sve iznenaditi. No, takve ćemo u klimi u kakvoj trenutno živimo morati dobro upamtiti”, poručio je Sladić.

Podijeli ovaj članak