Njemačka ušla u recesiju

3 min. čitanja

Njemačka ekonomija blago se smanjila u prvom tromjesečju i kliznula u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na ličnu potrošnju.

Sezonski i cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada se smanjio za 0,5 posto, pokazuju nove procjene Destatisa.

Prva procjena pokazivala je stagnaciju aktivnosti na početku godine. U odnosu na prvo lanjsko tromjesečje BDP se u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjio za 0,5 posto. Dosadašnja Destatisova procjena pokazivala je 0,1-postotni pad aktivnosti.

– Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom – rekla je predsjednica Destatisa Ruth Brand. Ako se ekonomija smanji dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji, podsjeća agencija dpa.

VEZANI TEKST – Simić: Očekivana recesija u Njemačkoj će utjecati na potražnju, a samim tim i na bh. izvoz

Novi podaci pokazuju da se osobna potrošnja smanjila se za 1,2 posto u odnosu na kraj 2022. kada je potonula za 1,7 posto. Kućanstva su u prva tri ovogodišnja mjeseca manje trošila na hranu i piće, odjeću i obuću i na namještaj, ističu statističari.

Iako je rast cijena u posljednje vrijeme usporio, aprilska stopa inflacije od 7,2 posto još je uvijek visoka. Pozitivni impulsi bila su bruto ulaganja kompanija i izvoz koji su u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za 3,0 posto odnosno za 0,4 posto.

Porasla su ulaganja u građevinskom sektoru, zbog povoljnih vremenskih prilika, i ulaganja poduzeća u opremu poput strojeva, uređaja i vozila.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija očekuju da će njemačka ekonomija više-manje stagnirati u ovoj godini, Njemačka vlada prognozira rast aktivnosti za 0,4 posto.

“Breaking News: Germany has officially entered a recession. As a leading economy within the EU, this news could have significant global impact. Our thoughts are with those affected and we hope swift action will be taken to mitigate the effects of this downturn. #GermanyReces

— Insights Block (@InsightsBlock) May 25, 2023

Podijeli ovaj članak