Ništa od obavezne štednje za stare dane: Gubici hrvatskih obveznih mirovinskih fondova između pet i šest milijardi kuna

4 min. čitanja

Gubici hrvatskih obveznih mirovinskih fondova su između pet i šest milijardi kuna, a za one koji uskoro idu u mirovinu nema povrata uplata mirovinske štednje. Ovo je potvrdio predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman u razgovoru za HRT. Žigman je rekao da su obvezni mirovinski fondovi ove godine izgubili između četiri i pet posto uplata građana, odnosno između pet i šest milijardi kuna.

Znakovi oporavka

Rekao je da ovaj manjak ne može biti nadoknađen u kratkom vremenu i da će zbog toga oni koji uskoro idu u mirovinu ostati bez povrata. Hrvatski obvezni mirovinski fondovi su ove godine zbog ekonomskih turbulencija izazvanih pandemijom, ratom u Ukrajini i energetskom krizom u sve tri kategorije unutar drugog mirovinskog stupa ostvarile gubitak za svoje članove. Najmanji gubici su u kategoriji A, koja je najrizičnija (namijenjena je mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja), a koja je izgubila malo manje od tri posto svoje vrijednosti.

Najmanji gubici su u kategoriji A, koja je najrizičnija, namijenjena je mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja

U kategoriji B, u kojoj se nalazi gotovo 90 posto građana (namijenjena je osiguranicima na sredini radnog vijeka) izgubljeno je četiri posto uplata, dok je najlošiji rezultat u kategoriji C, u kojoj su, uglavnom, građani pred mirovinom (predviđena je za osiguranike koji uskoro idu u mirovinu pri čemu su ulaganja najmanje rizična), a ova kategorija je zabilježila godišnji pad od šest posto. Žigman je rekao da su obvezni mirovinski fondovi, kada je prvi put bila velika recesija i financijska kriza 2008. izgubili 12 posto, ove godine gubitak se kreće od četiri do pet posto.

”Radi se o pet do šest posto milijardi kuna koje nisu ove godine uspjeli mirovinski fondovi zaraditi svojim članovima”, rekao je.

Ističe da mirovinski fondovi nisu u tome usamljeni, postoji i niz drugih fondova unutar Europe koji imaju veći pad, a među fondovima postoji i razlika, nisu svi jednako pali. Pojasnio je da su oni najrizičniji najmanje izgubili. Upitan hoće li se gubici nastaviti i u idućoj godini, kaže da ne bi rekao da se za sljedeću godinu očekuje značajniji pad na tržištu, ono je već sad počelo pokazivati određene znakove oporavka.

”Puno se na svjetskom tržištu dogodilo što je tijekom ove godine očistilo tržište”, rekao je.

Smatra da se ovaj gubitak od pet do šest milijardi kuna može nadoknaditi, kao što se nadoknadio i onaj iz 2008. Ali za to je potrebno više godina.

”Oni koji su sada pred mirovinom taj povrat im neće biti moguć, ali nama kojima treba 15 do 20 godina za mirovinu, to će se sigurno vratiti”, kazao je.

Drugi stup

Oni koji sada idu u mirovinu, dobit će jedan dio, ovisno o tome kad idu u mirovinu i koliko će fondovi zaraditi u sljedećih godinu, dvije. Kako bi nam drugi mirovinski stup donio napokon i veće mirovine, rekao je Žigman ranije također za državnu televiziju, treba štedjeti barem 30 godina. Pozivajući se na mjesečno izvješće Hanfe, mediji su objavili da su obavezni mirovinski fondovi krajem listopada 2022. imali ukupno 2.165.930 članova. Početkom ovog mjeseca hrvatski mediji otvorili su pitanje isplati li se uopće drugi mirovinski stup.

 

Podijeli ovaj članak