Mutan život Srbijanca likvidiranog u Kambodži / Divio se Legiji: “Znam ko ga je ubio!”

5 min. čitanja

Strahinja Dačković (37), Srbijanac koji je 24. decembra brutalno ubijen u Kambodži, osuđivan je pravosnažno više puta u Srbiji a pobjegao je iz zemlje da ne bi otišao u zatvor na odsluženje kazne. Proteklih godine je živio na visokoj nozi i to nije krio, a motivi njegove stravične likvidacije, koja se dogodila na ulicama Pnom Pena, i dalje nisu poznati.

Kambodžanska policija i dalje traga za ubicama Dačkovića, Srbina iz Brusa koji je ubijen 24. decembra oko 11.30 po lokalnom vremenu, na ulici ispred luksuznog stana u kome je živio sa suprugom, Tajlanđankom Sirapan Čanakan. Policajci su naveli da se motivi ubistva ne znaju, a po priči svjedoka, od kojih je jedan radnik obezbjeđenja zgrade u kojoj je živio ubijeni Dačković, na Srbina je pucano iz bijelog „leksusa“, prenosi Nova.rs

„Viđao sam tog čovjeka svako veče kako trči i vježba. Te večeri je izašao ispred zgrade i stajao na ulici, kada je ispred njega stao bijeli „leksus“. Otvorila su se vrata i začula su se tri pucnja. Posle toga je vozač automobila dao gas i pobjegao“, rekao je radnik obezbjeđenja.

Supruga ubijenog Srbina rekla je da se sa Dačkovićem čula telefonom dok je još bila na poslu, neposredno prije nego što je ubijen. Po njenim riječima, ubica je njihov prijatelj, također stranac, za koga ponekad kaže da je američki, a ponekad da je britanski državljanin.

Ni ona, kako tvrdi, ne zna motiv napada na njenog supruga.

Dačković je prije nekoliko godina pobjegao iz Srbije da bi izbjegao odlazak u zatvor. On je pravosnažno osuđen za nekoliko krivičnih djela, Suđeno mu je u Brusu, Kruševcu i Beogradu. Ono što je izvjesno jeste da je Dačković u Srbiji imao poduži dosije, koga se ne bi postidio nijedan „ozbiljan“ navijač.

Životni put Strahinje Dačkovića

Osuđivan je u Osnovnom sudu u Brusu za ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti, kao i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, kao i za krivično djelo nasilničkog ponašanja. U Višem sudu u Kruševcu 2013.godine, osuđen je za krivično djelo izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje.

Protiv Dačkovića je vođen krivični postupak i pred Višim sudom u Beogradu po optuženom prijedlogu Osnovnog javnog tužilaštva Brus koje ga je ustupilo kolegama u Beogradu, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti nosiocima državnih i pravosudnih funkcija.

Zanimljivo je da Dačković nije osuđivan ni za jedno krivično djelo iz klasičnog kriminala, bilo imovinske delikte ili djela vezana za narkotike.

Sagovornik portala Nova.rs iz Brusa, koji je znao pokojnog Dakovića i njegovu porodicu, kaže da je njegov otac ugledni i uspješni privrednik, ali da je mladi Strahinja bio sklon incidentima koje je on pripisivao više njegovim godinama nego bavljenju sumnjivim poslovima.

Ipak, nije poznato čime se bavio u inostranstvu, ali je izvjesno da je živio na visokoj nozi.

Dačković je živio luksuzno na Tajlandu, a potom i u Kambodži i to nije krio. Bio je aktivan na društvenim mrežama na kojima je objavljivao fotografije na kojima se vidi kako se dobro provodi, ali to je, navodno, bilo više u inat policajcima i sudovima sa kojima je u Srbiji bio u sukobu.

Čime se tačno bavio u Kambodži, nije poznato, a policija do sada nije saopštila da je ubijeni Srbin bio umješan u bilo kakve kriminalne radnje koje su ga koštale glave.

Ipak, ono što je sumnjivo jeste to što je njegova likvidacija ličila na klasičnu mafijašku.

“Istražitelji ispituju svaki aspekt slučaja”, kaže izvor.

“Kum”, beretke

Sudeći po objavama ubijenog Srbina, moglo se zaključiti da su na njega prilično uticaje devedesete godine prošlog vijeka, jer je imao tetovaže amblema Jedinice za specijalne operacije (JSO) a na vratu karakterističnu crvenu ružu koju su tetovirali mnogi pripadnici ozloglašenih „crvenih beretki“, koje su rasformirane u martu 2003. godine. Također je imao nekoliko fotografija sa oružjem, ali i kadrove iz popularnih filmova o mafiji kao što je „Kum“.

Podijeli ovaj članak