Preminuo legendarni Pele

2 min. čitanja

Legendarni Brazilac Pele preminuo je u Brazilu, potvrđeno je od strane brojnih vodećih svjetskih medija.

Pele je već neko vrijeme bio hospitalizovan u Sao Paulu a postepeno su mu otkazivali srce i bubrezi, te je bilo jasno da njegov organizam neće još dugo izdržati. Imao je rak debelog crijeva, a u njegovim godinama i u njegovom stanju, nije bilo moguće sprovesti adekvatnu terapiju.

Brazilac je preminuo u 83. godini života, kao vjerovatno najveća fudbalska legenda u historiji. Rođen je 23. oktobra 1940. godine, a jedini je fudbaler u historiji koji je osvojio tri svjetska prvenstva.

Upravo je njegovo uvrštenje u reprezentaciju Brazila na Svjetskom prvenstvu 1958. godine u Švedskoj, tada kao 17-godišnjaka, pomoglo Brazilu da se okruni prvim naslovom svjetskog prvaka u historiji. Pele je prva prava svjetska fudbalska superzvijezda, a iako nikad nije igrao u Evropi, u vrijeme kada je on bio na vrhuncu, brazilski fudbal je svakako bio jači od evropskog.

U mnoštvu prijateljskih ogleda koji su bili itekako prestižni između Santosa i evropskih klubova, Pele je apsolutno dominirao, a u karijeri je postigao preko 1000 golova, mada se tačna cifra vjerovatno nikad neće znati.

Njegov status nije poljuljan ni u jednom momentu nikakvim skandalima niti na bilo koji drugi način, a priznanje fudbalskom kralju odale su praktično sve fudbalske institucije koje su ga proglasile najboljim fudbalerom 20. stoljeća.

 

Podijeli ovaj članak