Milanović u svađi i sa veteranima: Zbog ega predsjednika Hrvatske, u Gospiću nije bilo planirane svečane akademije i preleta Krila Oluje

5 min. čitanja

U Gospiću je u petak obilježena 30. obljetnica osnivanja 9. gardijske brigade Vukovi i osnivanja Motorizirane bojne Vukovi. Svečanosti je prisustvovao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović. Protokol svečanosti je izmijenjen, a sukob predsjednika države i vrhovnog zapovjednika OSRH Milanovića s HDZ-ovim ministrom obrane Mariom Banožićem nastavljen.

Nestali preko noći

Prije dolaska u Gospić, predsjednik države odao je počast ispred spomen-obilježja civilnim žrtvama Široke Kule i okolnih mjesta Ličko-senjske županije iz Domovinskog rata. U Širokoj Kuli u listopadu 1991. srpski lokalni pobunjenici počinili su ratni zločin nad hrvatskim civilima, s ciljem etničkog čišćenja tog područja od nesrpskog stanovništva. Samo u Širokoj Kuli, selu 11 kilometara udaljenom od Gospića, ubijeno je 58 hrvatskih civila, a na širem području njih oko 200. U obraćanju javnosti, hrvatski predsjednik govorio je o žrtvama u Širokoj Kuli.


image

Odata je počast ispred spomen-obilježja civilnim žrtvama Široke Kule i okolnih mjesta

”Nestali su preko noći, mnogi su bili mladi, žene, djeca… onima koji su preživjeli Hrvatska vojska i Vukovi su donijeli mir i stabilnost”, rekao je Milanović.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH potom je sudjelovao u svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnivanja 9. gardijske brigade Vukovi u vojarni u Gospiću koja nosi ime ove elitne jedinice HV-a. Obljetnica je obilježena, ali ne prema predviđenom protokolu. Problem je navodno nastao između Udruge veterana 9. gardijske brigade Vukovi i ureda predsjednika RH. Iz ove udruge su u četvrtak navečer priopćili da su im iz ureda predsjednika nametana ograničenja za druge goste koja im nisu prihvatljiva. Pišu i o nemogućnosti komunikacije te o ogromnoj količini ega koja dolazi od predsjednika. Tako ispada da zbog ega u Gospiću nije bilo ni planirane svečane akademije ni preleta Krila Oluje.

Iz ove udruge su priopćili da su im iz ureda predsjednika nametana ograničenja za druge goste koja im nisu prihvatljiva

Iz Udruge su, također, najavili da neće biti ni svete mise, a vijence polažu u petak na spomen-obilježju poginulim Vukovima dva sata nakon predviđenog službenog tajminga i to bez ikakvih ceremonija i prisustva politike. U vojarni u Gospiću u svečanom dijelu obilježavanja obljetnice 17 novih pripadnika Vukova dobilo je svoje crne beretke i položilo prisegu.

Državni mediji navode da su ova, po Udruzi veterana, nametana ograničenja vezana za Banožića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda (HDZ), koji nisu došli na proslavu. Milanović je u Gospiću komentirao:

”Nikakve politizacije nema, ovdje se postupa po zapovijedi. Zapovijed, odnosno naredba koja se provodi u zapovijed je sadržana u protokolu koji vojska mora provesti. O tome odlučuje ured predsjednika, formalno, ako hoćete, na kraju vrhovni zapovjednik.”

Milanović, koji ministra Banožića zove Bane, kaže da “kad Bane prestane maltretirati i terorizirati slabije od sebe, možda će se vratiti u situaciju da se njega ostavi na miru”.

U ovom kontekstu spominje pokušaj umirovljenja jednog visokog časnika i neisplatu dnevnica. O priopćenju Udruge iz Gospića kaže da u njemu ne piše ništa… “nešto o mom egu, morate nekakve dokaze iznijeti”.

”Iza ovoga ne stoji nikakva udruga, nego HDZ”, rekao je.

Kazao je da su određene udruge pod financijskim jarmom ministara. Za Vladu kaže da je takva da “uskoro neće nikoga biti na slobodi”. Na ovo se nadovezala informacija da predsjednik Milanović nije pozvan na obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika jer je nedopustivo, prema objavi Oranizacijskog odbora, da takvu manifestaciju “zasjene prigovori, svađe i razdori koje dnevno producira predsjednik Republike”.

Uzurpacija svetinja

Milanović kaže da to nije bojkot:

”Bojkot je kad ja negdje dođem i ljudi me bojkotiraju, ali kad ja trebam ići negdje gdje je organizator lokalna banda, onda to nije bojkot ako me ne pozovu, naprosto, to je nepozivanje.”

Za ovu manifestaciju kaže da je “seljačka uzurpacija nečega što je hrvatska svetinja, u čemu nisu sudjelovali ti klošari, osim možda Medveda. Po čemu bih ja trebao biti tamo?” Rekao je i da neće doći nitko relevantan.

”Doći će svi hadezeovci i Bane”, zaključio je Milanović.

Podijeli ovaj članak