Znate li koje BiH zauzima mjesto po UEFA koeficijentu nakon petog kola grupne faze evropskih takmičenja?

2 min. čitanja

UEFA sistemom koeficijenata već dugo kreira rang liste nacionalnih liga koje se onda koriste kako bi se odredila pozicija sa koje će pojedini klub ulaziti u evropska takmičenja, a liste se formiraju na osnovu petogodišnjih rezultata ostvarenih u eurokupovima klubova predstavnika jedne zemlje.

Svake godine ove liste doživljavaju značajne promjene jer su rezultati najčešće nekonstantni, mada u konačnici većina liga ipak ima tendenciju da varira u određenom intervalu pozicija na rang listi i jako se rijetko pomjera izvan tog intervala.

Bosna i Hercegovina je trenutno 41. na UEFA rang listi, što je dosta loš plasman, ali je rezultat konstantnog ispadanja naših klubova u ranim fazama evropskih takmičenja. Samo u posljednje dvije sezone, Široki Brijeg je ispao od Vllaznije već na prvoj prepreci, baš kao i Sarajevo od Milsamija,dok je Borac dvije sezone zaredom ispadao u prvim pretkolima, što u Ligi prvaka, što u Konferencijskoj ligi, i to od autsajdera poput Linfielda i B36 Torshavna.

Svi ovi rezultati koje su tek djelimično spasili Velež prošle i Zrinjski ove sezone učinili su da Bosna i Hercegovina krene u priličan pad na rang listama. Lošije od naše lige rangirane su samo još lige Luksemburga, Farskih Ostrva, Sjeverne Irske, Malte, Gruzije, Estonije, Islanda, Albanije, Velsa, Gibraltara, Sjeverne Makedonije, Andore, Crne Gore i San Marina.

Poređenja radi, liga Kosova je trenutno na 33. mjestu i bilježi tendenciju rasta.

Podijeli ovaj članak