Milanović: Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, ta vrsta kabadahijskog ponašanja je…

2 min. čitanja

Slovenski predsjednik Borut Pahor počeo je danas dvodnevni posjet Hrvatskoj, ujedno posljednji u inozemstvu na kraju svog drugog mandata.

Pahor je dodao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoj zadnji posjet nekoj zemlji kao slovenski predsjednik i da je, od svih susjeda, upravo Hrvatskoj “pridavao najveću pozornost”.  Naglasio je da je s hrvatskim predsjednicima, bivšim Ivom Josipovićem i Kolindom Grabar-Kitarović te s aktualnim Milanovićem, ukupno imao 55 susreta i bio više od 20 puta u posjetu Hrvatskoj. 

– Europska vanjska politika počinje sa susjedima i sa susjedima moramo imati prijateljske, savezničke odnose”, rekao je slovenski predsjednik.  Milanović je opisao Sloveniju “najboljim, najpredvidljivijim susjedom” i da Zagreb i Ljubljana “uz uspone i manje padove, sada imaju odlične odnose”. 

Milanović se obratio medijima povodom ovog susreta i prokomentarisao situaciju oko obuke ukrajinskih vojnika. 

– Ministar je poslan u Bruxelles da preuzme obvezu u ime RH u obuci ukrajinskih vojnika. Čovjek je za to nenadležan, dobio je mig stranačkog šefa, vratio se u RH i počeo ucjenjivati prvo mene, a sad i Sabor, i to po matrici za koju sam mislio da je odavno nestala. Tako su se ponašali diktatori, to je vrsta podjele koju hrvatski narod ne zaslužuje”, govori predsjednik.

Mjera obuke ukrajinskih vojnika, prema njegovim riječima, služi samo pranju savjesti i pola država EU o toj se mjeri još nije izjasnila, a među zemljama koje su ostale tihe su Slovenija i Njemačka.

– Stvarno mi je neugodno što Pahor ovo mora slušati, ali ja nekog prostora više ni nemam. Ta vrsta kabadahijskog ponašanja je nešto što obilježava ovu vlast, a ovo je krajnji primjer uvlačenja sabora u sukob iza kojeg stoje nečije osobne ambicije, kaže Milanović.


Podijeli ovaj članak