Meteorolog: Požari u šumama pogoršavaju posljedice poplava u Grčkoj

2 min. čitanja

Grčki meteorolozi izvijestili su da su nedavni razorni požari koji su zahvatili velike šumske površine u Grčkoj doprinijeli pogoršanju posljedica poplava u zemlji. Prema riječima stručnjaka, obilne padavine koje su nedavno pogodile Grčku bile su neobično jake i dugotrajne.

Direktor Nacionalne meteorološke službe, Theodoros Kolidas, izjavio je za Anadolu agenciju da su ovakve obilne padavine, karakteristične za mediteranske ciklone, obično ograničene na zaljev Genova. Međutim, ovog puta obilne kiše je donio meteorološki sistem iz istočnog smjera.

Uobičajeno je da obilne kiše u Grčkoj traju šest do osam sati, ali ovog puta su trajale puno duže. “U mnogim područjima kiša je trajala više od 24 sata. Ove padavine su bile ogromne i po obimu i po trajanju”, izjavio je Kolidas, naglašavajući da se ne mogu zanemariti efekti klimatskih promjena.

Posljedice ovih obilnih kiša su bile katastrofalne. Najmanje tri osobe su poginule, a poplave i klizišta su izazvali veliku štetu, posebno u gradu Volosu. Više od 200.000 ljudi ostalo je bez struje.

Ova situacija ukazuje na to da su klimatske promjene i ekstremni vremenski uvjeti postali sve učestaliji i ozbiljniji problem. Požari i poplave već godinama pustoše širom svijeta, a njihovi razorni efekti su sve više vidljivi u Grčkoj. Stoga je važno poduzeti ozbiljne korake u cilju borbe protiv klimatskih promjena i zaštite naše okoline. Samo tako možemo smanjiti rizik od ovakvih katastrofa u budućnosti.

Podijeli ovaj članak