Upaljen je alarm: Krajišnici zanemareni, Zapad Federacije BiH zahtijeva veću financijsku podršku

3 min. čitanja

Krajišnici, koji žive u zapadnom dijelu Federacije Bosne i Hercegovine, godinama se osjećaju zanemarenim od vlasti u Sarajevu. Međutim, ovo nije samo njihov problem, već se tiče i četiri kantona koji čine ovu regiju.

Najčešće kritike upućene protiv vlasti, posebno protiv Stranke demokratske akcije (SDA), koja je najduže vladala, odnose se na ljude iz Krajine koji dolaze u Sarajevo i udobno se smještaju na pozicijama vlasti, dok s druge strane zanemaruju interese Krajišnika.

Aktuelna Vlada Federacije, predvođena Nerminom Nikšićem, naslijedila je negativne parametre iz prethodnog osmogodišnjeg mandata, koji su se odrazili i na izradu Programa javnih investicija za period 2024-2026. godine. Prema riječima Halila Bajramovića, krajiškog poslanika iz Nezavisnog bloka (NiP) u federalnom Parlamentu, uočava se neravnomjerna podjela investicija između istočnog i zapadnog dijela Federacije. Zapadni kantoni, uključujući i Unsko-sanski kanton, Livanjski kanton, Srednjobosanski kanton i Zapadnohercegovački kanton, znatno su manje zastupljeni u planiranim ulaganjima u odnosu na ostale dijelove Federacije.

Bajramović ističe da ova nerazmjerna podjela pokazuje podjelu između bogate i siromašne regije, gdje je zapadni dio Federacije, u kojem žive Krajišnici, evidentno siromašniji. Ova četiri kantona zajedno čine 9,15 posto planiranih investicija, dok se ostatak raspoređuje na Sarajevsko-kanton, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton i Hercegovačko-neretvanski kanton.

Bajramović upozorava da se ova neravnopravnost mora promijeniti kako bi se spriječilo dalje zaostajanje i iseljavanje stanovništva u zemlje EU. On ističe da političari iz zapadnih kantona odgađaju rješavanje ovog problema kako bi sačuvali svoje pozicije, dok stanovnici ovih kantona moraju radom i zalaganjem poboljšati svoj status, jer vlast u Sarajevu sama po sebi to neće promijeniti.

Jedan od izgovora koji se često koristi kada je riječ o malom udjelu investicija u zapadnom dijelu Federacije jeste nedostatak projekata. Međutim, Bajramović ističe da čak i kada se predstave projekti, državna administracija blokira pribavljanje potrebne dokumentacije neagilnošću. On nije naivan da vjeruje da će nova vlast automatski donijeti promjene, ali ističe potrebu za hitnim djelovanjem kako bi se stanje popravilo.

Za Krajišnike i stanovnike zapadnog dijela Federacije važno je da se njihovi problemi ne ignoriraju, već da se aktivno radi na rješavanju neravnopravnosti koja godinama traje. Samo tako će se osigurati bolje perspektive i razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak