Kina će uspostaviti saradnju s članovima G77 kako bi započeli novu fazu saradnje

2 min. čitanja

Član Stalnog odbora Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), Li Si, izjavio je u petak da je Kina spremna za saradnju sa članovima Grupe 77 (G77) kako bi otvorila novo poglavlje u saradnji. Li je ove primjedbe iznio tokom učešća na samitu Grupe 77 plus Kina u Havani na Kubi kao specijalni predstavnik predsjednika Kine, Xi Jinpinga.

Li je naglasio spremnost Kine za saradnju sa članovima G77 kako bi se stvorila globalna zajednica južnih zemalja sa zajedničkom budućnošću i ušlo u novu eru opšteg razvoja. Međutim, istakao je da se istovremeno pojavljuje jednostranost i hegemonizam koji postaju neobuzdani. Neki se pribjegavaju praksama kao što su jednostrane sankcije, razdvajanje i kršenje proizvodnih lanaca i lanaca snabdijevanja, što ozbiljno podriva zakonska prava i interese zemalja u razvoju i naše mogućnosti za razvoj, rekao je Li.

Li je najavio da će Kina nastaviti održavati bliske veze i saradnju sa članovima G77 kako bi se optimizirala raspodjela resursa za razvojne ciljeve, produbila saradnja Jug-Jug, osigurala efikasna upotreba Inicijative Pojas i put, Globalne razvojne inicijative i drugih inicijativa, te kako bi se zatvorio razvojni jaz i riješili problemi tokom procesa razvoja.

Ova izjava predstavlja još jednu potvrdu značaja Kine za saradnju sa zemljama Juga u cilju ostvarivanja održivog razvoja i jačanja položaja južnih zemalja u svjetskim poslovima. Kina se, kroz svoje inicijative, kao što su Inicijativa Pojas i put i Globalna razvojna inicijativa, aktivno angažuje na ostvarivanju globalnog pravednijeg i uravnoteženijeg razvoja.

Podijeli ovaj članak