“Kamilji grip” uznemirio javnost, epidemiolog Kon tvrdi da može izazvati novu epidemiju!

1 min. čitanja

Upozorenja na virus MERS-KoV, takozvani “kamilji grip” izazvala su uznemirenje javnosti.

Svima koji se vraćaju iz Katara, savjetuje se da prate da li imaju simptome “kamiljeg gripa” – potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije, čiji simptomi uključuju kašalj, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Srbijanski epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da u Srbiji za sada nema identifikovanih slučajeva infekcije tim virusom, ali da se situacija neprekidno prati.

“Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neke ozbiljnije epidemije, ali to trenutno nije slučaj”, navodi Kon.

“Mers ili kamilji grip je jako važna bolest za praćenje. Inače bila su samo dva slučaja u toku cele ove godine i nijedan slučaj tokom odvijanja Svetskog prvenstva. Od 2012. godine, ukupno u čitavom svetu bilo je oko 2.600 slučajeva i smrtnost jeste velika, blizu 700. Dakle, to jeste nešto što se neprekidno prati iz jednostavnog razloga što se smatra da može da ima potencijal da izazove neka ozbiljnije epidemije, ali to sada trenutno nije slučaj”, navodi Kon, prenosi Mondo

Podijeli ovaj članak