Još jedna sumnjiva smrt u nizu: Potpredsjednica ruske banke poginula u padu s prozora u Moskvi

8 min. čitanja

Kristina Baikova, 28-godišnja potpredsjednica Loko-banke preminula je nakon što je navodno pala kroz prozor svog stana u Moskvi.

Incident se dogodio 23. juna, ali su ruski mediji o njoj tek sada izvijestili. Policijska istraga je u toku, objavila je Nextatv.

I Marina Jankina, radnica ruskog ministarstva odbrane pronađena je mrtva u Sankt Peterburgu u februaru ove godine nakon što je pala kroz prozor.

Vijest o njenoj pogibiji došla je pak nekoliko dana nakon što je kod Moskve pronađeno tijelo 72-godišnjeg generala Vladimira Makarova, bivšeg zamjenika direktora Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

Samo nekoliko sedmica prije toga Vladimir Putin mu je dao otkaz.

Daily Mail je objavio cijeli niz sumnjivih smrtnih slučajeva među ruskim oligarsima i najvišim rukovodiocima.

U maju ove godine, zamjenik ruskog ministra nauke, navodno privatni kritičar ‘fašističke’ invazije na Ukrajinu, iznenada je preminuo nakon što se teško razbolio na letu za Moskvu.

Pjotr Kučerenko (46) vraćao se sa službenog puta na Kubu kada je njegov avion prinudno sletio na jugu Rusije, saopštilo je Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja.

Ljekari su izvršili CPR, ali nisu uspjeli spasiti službenika. Njegova porodica je rekla da je smrt povezana sa osnovnim srčanim oboljenjem.

U aprilu je šef energetike Igor Škurko pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji nakon što je optužen za primanje mita.
Ovaj 49-godišnjak je bio zamjenik generalnog direktora ruske energetske kompanije Yakutskenergo.
Bio je član pro-Putinove političke stranke Jedinstvena Rusija, ali je njegovo članstvo suspendovano kada je iznijeta optužba za mito.

Samo dva mjeseca prije toga, ruski naftni magnat Vjačeslav Rovneiko, 59, “pronađen je bez svijesti” kasno u noć u svojoj kući.
Doktori ga nisu uspjeli spasiti od smrti, prema izvještaju lista Moskovsky Komsomolets.

U februaru, visoki zvaničnik ruske odbrane pronađen je mrtav nakon što je “pao sa prozora nebodera”.
26. decembra, Pavel Antonov – najbogatiji zastupnik ruske Dume (ruskog parlamenta) i Putinov kritičar – umro je u Indiji ispavši kroz prozor hotela.

Njegov saputnik Vladimir Bidenov pronađen je mrtav u istom hotelu četiri dana ranije.

Aleksej Maslov, 69, bivši načelnik ruskih kopnenih snaga, preminuo je u bolnici 25. decembra, dok je Aleksandr Buzakov – koji je deceniju bio na čelu ruskih “admiralitetskih brodogradilišta” – umro 24. decembra 2022.

U julu te godine, 76-godišnji Jevgenij Lobačov – penzionisani general-major Federalne službe sigurnosti Ruske Federacije – pronađen je mrtav u Moskvi sa pištoljem u blizini.
Njegova smrt je takođe proglašena samoubistvom.

Među nedavnim smrtnim slučajevima su i urednik popularnog ruskog propagandnog časopisa, potpredsjednik Gazprombanke i visoki zvaničnik Gazproma.

Dmitrij Zelenov, tajkun za nekretnine, preminuo je 9. decembra u gradu Antibu na francuskoj rivijeri.
Oligarh (50) bio je na večeri sa prijateljima kada se počeo osjećati loše i pao niz stepenice, zadobivši ozbiljne povrede glave, prema ruskom novinskom izdanju Baza i lokalnom francuskom izdanju Var Matin.
Hitno je prevezen u bolnicu, ali ljekari nisu uspjeli da ga spase.

Okolnosti oko smrti tajkuna za nekretnine su izuzetno slične onima Anatolija Geraščenka, bivšeg šefa moskovskog Instituta za avijaciju (MAI) za kojeg se navodi da se srušio niz stepenice u sjedištu instituta u ruskoj prijestolnici u septembru.

Geraščenkova veoma sumnjiva smrt uslijedila je manje od dvije sedmice nakon što je glavni čovjek Vladimira Putina za razvoj ogromnih ruskih arktičkih resursa “pao preko palube” dok je plovio pored pacifičke obale zemlje.

Ivan Pečorin, 39, bio je generalni direktor Putinove Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika i nedavno je prisustvovao velikoj konferenciji koju je u Vladivostoku organizovao ratni huškač Kremlja.
Pečorin je pao sa boka čamca u vodama blizu ostrva Ruski u blizini rta Ignjatijev. Njegovo tijelo pronađeno je nakon potrage koja je trajala više od jednog dana.

Bivši izvršni direktor korporacije Igor Nosov, 43, također je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara.
Prvog septembra, naftni tajkun Ravil Maganov, 67, pao je u smrt sa prozora šestog sprata moskovske bolnice.
U jednom izvještaju se navodi da je predsjednik Lukoila – druge najveće ruske naftne kompanije – “prebijen” prije nego što je “izbačen kroz prozor”, iako to nije nezavisno potvrđeno.
Lukoil je ranije izrazio protivljenje ratu u Ukrajini.

U julu je Jurij Voronov, 61, direktor transportne i logističke kompanije kompanije povezane sa Gazpromom, pronađen mrtav u svom bazenu usred izveštaja o nepristojnoj igri.

Prijavljena su još dva smrtna slučaja rukovodilaca povezanih sa Gazpromom u elitnim kućama u blizini Sankt Peterburga, što je izazvalo sumnje da su ove smrti možda bila ubistva.

Aleksandra Tjulakova, 61, visokog finansijskog i sigurnosnog zvaničnika Gazproma na nivou zamjenika generalnog direktora, otkrila je njegova ljubavnica dan nakon što je u februaru počeo rat u Ukrajini.
Njegov vrat je bio u omči u njegovoj kući vrijednoj 500.000 funti u elitnom stambenom naselju Lenjinski, ali višestruki izvještaji tvrde da je njegovo tijelo teško pretučeno, što je dovelo do nagađanja da je bio pod jakim pritiskom loših glumaca.

To se dogodilo samo tri sedmice nakon što je Leonid Shulman, 60, šef transporta u Gazprom Investu, pronađen mrtav sa višestrukim ubodnim ranama u lokvi krvi na podu njegovog kupatila u istoj zatvorenoj stambenoj zajednici.

Milijarder Aleksandar Subotin, 43, takođe povezan sa energetskim gigantom Lukoilom naklonjenim Kremlju, gdje je bio glavni menadžer, pronađen je mrtav u maju. Jedna teorija je da je Subbotin – koji je također bio vlasnik brodarske kompanije – bio otrovan otrovom žabe što je izazvalo srčani udar.

A u aprilu je izgledalo da je bogati Vladislav Avajev (51), bivši zvaničnik Kremlja blisko povezan s ruskom finansijskom institucijom Gazprombank, oduzeo sebi život nakon što je ubio svoju suprugu Jelenu (47) i kćer (13).

Nekoliko dana kasnije, multimilioner Sergej Protosenya (55) pronađen je obješen u Španiji, sa suprugom Natalijom (53) i njihovom kćerkom tinejdžerkom, Marijom, pronađeni su mrtvi od uboda nožem.Bio je bivši zamjenik predsjednika Novateka, kompanije koja je također usko povezana s Kremljom.

Kao i kod Avajeva, sugeriše se da je ovo možda bio atentat napravljen da izgleda kao ubistvo-samoubistvo.

Sedmicu ranije Jevgenija Palanta (47) i njegovu suprugu Olgu (50), oboje rođene u Ukrajini, pronašla je njihova ćerka Polina (20) koji su zadobili više uboda nožem.

Zvanični brifing za medije tvrdi da je žena oduzela sebi život u ljubomornom bijesu nakon što je Palant rekao da je napušta – tvrdnje koje je osporio najbolji prijatelj para.

Podijeli ovaj članak