Instaliranje odlagališta uz granicu sa BiH: Trčali za nuklearni otpad

4 min. čitanja

Protekle subote održan je 1. polumaraton Dvor – Čerkezovac, pod sponzorstvom Fonda za financiranje izgradnje nuklearnog i radioaktivnog otpada – NEK, a u organizaciji Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije Heroji nikad ne umiru.

Na maratonu je učestvovao i klub Ultra iz Bihaća u kojem, kako se ispostavilo, nisu bili upoznati s tim da će sportski događaj biti iskorišten u promotivne svrhe nuklearnog odlagališta kojem se i oni protive.

Posveta direktora

– Nakon utrke u prostoru Info-centra o radioaktivnom otpadu u Dvoru proglašeni su pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nagrade najuspješnijim trkačima uručio je direktor Fonda Josip Lebegner. U obje konkurencije pobijedili su natjecatelji iz BiH: U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Emina Ćehajić Gradinović iz Sportskog društva Ultra Bihać, dok je u muškoj konkurenciji najuspješniji bio Saudi Nuhanović iz Atletskog kluba Bihać, naveli su organizatori ne spominjući nikakav incident.

Po povratku kući bihaćki sportisti su se oglasili saopćenjem.

 

– Članovi Sportskog društva Ultra iz Bihaća su, na poziv prijatelja trkača iz Dvora Mijata Barića, Ante Barića i Igora Vukovića, učestvovali s ciljem pružanja podrške prvom izdanju ovog trkačkog događaja, te njegovoj promociji. Vođeni pozitivnim iskustvima sa prethodnih utrka, gdje se prije svega promovišu sport, zdrav način života i zdrava životna sredina i lokacije na kojima se utrke održavaju – nismo mogli predvidjeti poveznicu između organizacije polumaratona i izgradnje budućeg centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. U zvaničnim najavama događaja nije nijednom riječju spomenuta promocija izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, naveli su oni.

Sve im je postalo jasno tek tokom završnog obraćanja direktora Fonda za financiranje razgradnje NEK, koji je utrku posvetio godišnjici osnivanja pomenutog centra.

Objavom članka u Hrvatskoj predstavnici klubova iz BiH su stavljeni u kontekst podrške i promocije projekta koji se temeljno kosi kako sa načelima i vrijednostima klubova koje predstavljaju, tako i sa osnovnim načelima o očuvanju životne sredine i prirodnih baština.

– U prilog namjernoj prešutnosti ide i činjenica da su tek po okončanju utrke od strane sponzora, u istom tekstu, objavljeni detalji trase i svrha samog događaja. Sportsko društvo Ultra iz Bihaća obavještava javnost da ni u kom kontekstu ne podržava projekte koji narušavaju zdravu životnu sredinu, te kao zaštitnik prirodnih baština, kako u svojoj lokalnoj zajednici i u slivu najdraže nam rijeke Une tako i cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i uopšte osuđuje prešutne postupke organizatora i sponzora navedenog događaja, naveli su iz kluba Ultra.

Inače, najbolji primjer njihovog djelovanja ogleda se u saradnji sa Nacionalnim parkom Una, gdje organizuju jednu od najljepših trail utrka u BiH, s ciljem promocije jedinstvenih prirodnih ljepota ovog dijela BiH.

Brisanje imena

– Također, izražavamo zabrinutost jer se sport i sportisti kao zaštitnici prirodne baštine povezuju sa projektima štetnim za životnu sredinu stanovništva lokalne zajednice, ali i za očuvanje prirodne baštine u cjelini, ističu iz Ultre.

U zaključku ovog saopštenja Sportsko društvo Ultra iz Bihaća se ograđuje od nastupa na 1. polumaratonu Dvor – Čerkezovac, te se odriče ostvarenih plasmana i priznanja, uključujući i prva dva osvojena mjesta u ženskoj konkurenciji, a ovim putem organizatoru utrke upućuje i zahtjev za brisanje imena svih predstavnika kluba sa službenih rezultata utrke.

Televizija N1 jučer je u članku “BiH ne može spriječiti skladištenje radioaktivnog otpada kod Dvora” citirala glasnogovornicu Fonda NEK Laru Kerep, koja tvrdi da će sigurnosne analize dokazati kako ne postoje negativni radioaktivni uticaji po stanovništvo u BiH i da naša zemlja gradnju centra ne može zaustaviti.

Podijeli ovaj članak