Hrvatska 1. januara prelazi na euro: Evo šta sve trebate znati ako Novu godinu planirate provesti kod komšija

6 min. čitanja

Hrvatska od 01. januara uvodi euro, te tako kuna odlazi u historiju kao hrvatska valuta. Sve je spremno za uvođenje eura s 1. siječnjem 2023. godine, istaknuto je na 19. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, pri čemu su građani pozvani da se za novogodišnji vikend opskrbe dovoljnom količinom gotovine.

Međutim, ako planirate boraviti u Hrvatskoj tokom novogodišnjih praznika, ovo je nekoliko stvari koje morati znati.

Roaming i telekomi

Korisnici usluga tri najveća telekoma u Hrvatskoj zbog prelaska na euro u noći na Novu godinu i u prvim danima u novoj godini neće imati pristup nekim telekom uslugama. 

Iz Hrvatskog telekoma (HT) korisnike svoje mobilne mreže zadnjih par dana obavještavaju da će im radi konverzije cijena iz kuna u euro u razdoblju od 21 sata 31. decembra 2022. do 23.59 1. januara 2023. biti onemogućen pristup webshopu tog telekoma te aplikacijama i portalu Moj Telekom. Za to vrijeme neće se moći ni aktivirati opcije, uključujući i roaming, kao ni kupovati HT usluge niti nadoplatiti bon, ali kažu da će pozivi, poruke i internet raditi nesmetano.

Iz A1 Hrvatska obavijestili su da će zbog prelaska na valutu euro u razdoblju od 31. decembra 2022. u 21 sat do 3. januara 2023. u 23.59 biti ažuriranje A1 sustava.

Telekom Telemach Hrvatska korisnike svoje mobilne mreže obavijestio je pak da će se zbog uvođenja eura u razdoblju od 31. decembra 2022. do 6. januara 2023. odvijati nadogradnja sustava za Telemach pretplatnike.

Za svaku mrežu roaming usluge također neće biti u funkciji.

Razmjena novčanica u pošti

Iz hrvatske pošte objavili su da će od ponedjeljka, 2. januara, građani diljem Hrvatske moći zamijeniti kune u eure u 1016 poštanskih ureda. Kune se mogu zamijeniti tokom cijele 2023. u svim poštanskim uredima u Republici Hrvatskoj.

Iz Pošte kažu da se bez naknade može zamijeniti do 100 novčanica i 100 kovanica kuna. Iznad tih količina zaračunava se 1.5% naknade na iznos najmanjih apoena, poručuju. Ako se mijenjaju iznosi veći od 750 kn, zamjenu je potrebno unaprijed najaviti.

“Na Novu godinu, u nedjelju 1. januara 2023., bit će otvoren samo poštanski ured 10000 Zagreb, a od ponedjeljka, 2. januara, poštanski uredi diljem RH radit će prema svojem redovitom rasporedu radnog vremena”, stoji u priopćenju.

Bankarske funkcije bit će ograničene

Zbog prelaska na euro mnoge bankarske funkcije bit će ograničene, prije svega u noći s 31. decembra na 1. januar. 

Najznačajnija su ograničenja u plaćanju karticama, zbog čega su iz banaka već poslali apel građanima da za novogodišnju večer i noć pripreme gotovinu. Sve banke imat će prekid u radu kartica, no koliko će taj prekid trajati ovisi o tome u kojoj ste banci. 

U nekim bankama kartice neće funkcionirati satima, a u nekima tek nekoliko minuta. Evo pregleda.

Bankomati u posebnom režimu

Bankomati će raditi u posebnom režimu od 15. decembra do 15. januara.

“Bankomati se postupno gase kako bi se mogli pripremiti za euro. Neko prolazno vrijeme mjerimo početkom godine. Od ukupno 4000 bankomata, 1300 bi ih trebalo biti aktivno 31. decembra, koji daju kune.

Od 1. januara trebalo bi biti aktivno 2700 bankomata koji će davati eure. U ovom prelaznom razdoblju od 15. decembra do 15. januara građani mogu dignuti na bilo kojem bankomatu debitnim karticama gotovinu bez naknade. Na karti bankomata, na stranici HUB-a, pokazuje se koji su bankomati aktivni”, istaknula je.

Prva tri mjeseca bankomati će davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od aprila dodat će im se i novčanice od 50 eura. Novčanica od stotinu eura nudit će se samo iznimno i to na mjestima gdje bankari procijene da puno ljudi podiže puno novca.

Što ako gost na dočeku Nove godine potroši 1000 kuna, nema keša, a kartice ne rade?

Na najvećim mukama ugostitelji, koje će promjena uloviti usred novogodišnje noći.

Nevena Čikeš, direktorica jednog splitskog hotela, rekla je za N1 da su se pripremili, ali da ipak nisu spremni. “Razmijenili smo novac i pribavili kovanice, a da smo spremni teško je reći s obzirom da će sljedećih 15 dana gosti moći plaćati u kunama, a mi im vraćati u eurima. Mislim da će tu nastati pravi džumbus”, rekla je.

“Skinuli smo neke aplikacije koje će pomoći konobarima, ali sigurno je da će gosti čekati dulje, a znamo da nismo najstrpljivija nacija”, dodala je. Po kovanice su, tvrdi, neki morali ići i u drugi grad. “Očekujemo kaos, nadamo se da će gosti biti strpljivi, a konobari pribrani”, rekla je Čikeš.

Što se tiče novogodišnje noći, kaže da će teško biti stranom gostu objasniti da ne primaju kartice jer je njima to nevjerojatno. “Mi smo obavijestili naše goste, ali nismo dobili sve odgovore natrag te očekujemo dosta prigovora s 1. siječnja”, rekla je.

Što je s gostom koji je popio u novogodišnjoj noći 1000 kuna, a nema gotovine? “Ja i on ćemo zajedno plakati skupa. Za 1000 kuna ga ne možete goniti i nadamo se da će gosti biti fer. Postoji opcija da odu pa da nam na autorizaciju daju karticu da se kasnije naplatimo. Postoji mogućnost i da plati na račun, ali to su dodatne komplikacije. Očekuje se kaos”, zaključila je Čikeš.

Podijeli ovaj članak