Politika je prevrtljiva stvar: Ko su zastupnici koji su do jučer “pljuvali”, a danas su podržali Borjanu Krišto

3 min. čitanja

Članovi Zastupničkog doma PSBiH danas su imenovali Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. Za njeno imenovanje bila su 23 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a četiri zastupnika nisu bili u sali (nisu ni došli na sjednicu ili su privremeno izašli iz sale) u trenutku glasanja.

Ipak, ovo glasanje, kao malo koje do sada, od uspostave PSBiH nakopn Dejtonskog sporazuma, pokazuje koliko je politika u BiH prevrtljiva i koliko su principi i ideologija u bh. politici relativna stvar. Naime, među onima koji su danas podržali imenovanje Krišto su i neki koji su u proteklom mandatu bili žestoki kritičari vlasti, što uključuje i HDZ BiH. Sa njima je i sama Krišto u protekle četiri godine vodila direktne rasprave.

U politici su vječni samo interesi. Upravo na današnjoj sjednici na kojoj je Krišto imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH ova rečenica je dobila svoj puni smisao.

Tako su među najveće kritičare HDZ-a u prošlom mandatu spadali Zukan Helez i Saša Magazinović iz SDP-a, Predrag Kojović i Aida Baručija iz NS-a, kao i Jasmin emrić iz NES-a. Tu je i Zlatko Miletić iz ZNG-a, koji je također bio među najžešćim kritičarima vlasti i HDZ-a u prošlom mandatu, ali u Domu naroda PSBiH. Danas su svi oni dali podršku Krišto. Ona, izgleda, od danas za njih više nije “pristalica UZP-a”, “sljedbenica ruskog igrača i Dodikovog partnera Dragana Čovića” i slično.

Osim njih šestoro, podršku Krišto su dali i Sabina Čudić (NS), Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović i Albin Muslić (SDPBiH), Predrag Kožul, darijana Filipović, Marinko Čavara i Slavko Matić (HDZBiH), Nihad Omerović i denis Zvizdić (NiP), Sanja Vulić, Miroslav Vujičić, Obren Petrović, Nebojša Radmanović i Zoran Tegeltija (SNSD), te Čedomir Stojanović i Ljubica Miljanović (Srpski klub).

Na drugoj strani su oni koji su do jučer sarađivali sa HDZ-om, a danas su glasali protiv njenog imenovanja. Među takve spadaju Šemsudin Dedić, Nermin Mandra i Šemsudin Mehmedović (SDA), kao i Zlatan Dedić i Vlatko Glavaš (DF). 

Osim njih petoro, protiv imenovanja Krišto bili su još i Šerif Špago, Safet Kešo, Amor Mašović, Edin Ramić i Midhat Čaušević (SDA), Milan Dunović (DF), kao i Mladen Bosić, Mira Pekić, Nenad Grković i Branislav Borenović (SDS-PDP).

Treba napomenuti i da Danijal Tulumović (SDA), Mia Karamehić-Abazović (NiP), Darko Babalj (SDS-PDP) i Milan Petković (Srpski klub) nisu glasali.

Podijeli ovaj članak