Hill o Kosovu: Srbija ima pravo da se obrati KFOR-u

1 min. čitanja

Ambasador SAD u Srbiji Christopher Hill, izjavio je danas u Nišu da ne vidi mogućnost vojnog rješenja situacije na sjeveru Kosova, kao i da je tu potrebno izgraditi mir i stabilnost, što se može postići uspostavljanjem Zajednice srpski općina.

– Naravno da Vlada Srbije ima pravo da se obrati KFOR-u, ali ovo ostaje političko pitanje i samim tim iziskuje političko rješenje. Potrebno je da smirimo situaciju, kako pripadnici srpske zajednice koji žive na tom prostoru mogu imati jasna očekivanja o tome kako će im životi izgledati u budućnosti – rekao je Hill.

Obraćajući se medijima u Nišu, gdje se sastao sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, američki ambasador je ocijenio da će se ‘‘stvaranje Zajednice srpskih općina ostvariti‘‘.

– Kao što je gospodin Eskobar jučer jasno stavio do znanja, do toga će doći. Stvaranje ZSO će stvoriti uslove za povratak normalnosti, preko čega se može uspostaviti mir i stabilnost u oblasti gdje ti ljudi žive već vijekovima, a to je ono što svi zaista žele – ocijenio je ambasador Hill.

Podijeli ovaj članak