Evropska unija: Imamo konkretne planove za borbu protiv antimuslimanske mržnje

1 min. čitanja

Marion Lalisse, koordinatorica Evropske unije (EU) za borbu protiv antimuslimanske mržnje i diskriminacije, izjavila je da EU ima konkretne planove za borbu protiv fenomena antimuslimanske mržnje, javlja Anadolija.

– Muslimanska zajednica EU-a sastavni je dio našeg društva – poručila je na konferenciji za novinare Lalisse, koja je početkom februara imenovana za koordinatoricu.

Navodeći kako je muslimanska zajednica u Evropi najveća raznolika vjerska manjina te da u članicama EU ima muslimana različitog broja, postotka i porijekla, Lalisse je poručila kako je ključna stvar da je muslimanska zajednica sastavni dio EU društva.

Komentarisala je i incidente spaljivanja primjerka Kur'ana u Švedskoj.

– Imamo konkretne planove za borbu protiv fenomena antimuslimanske mržnje – kazala je Lalisse, te dodala:

– Prvo, uključit ćemo politike borbe protiv antimuslimanske mržnje u različite sektore, obrazovanje, sigurnost, imigraciju i mnoga druga područja zapošljavanja. Nastavit ćemo dijalog s raznim institucijama, civilnim društvom, akterima, građanima i međunarodnim organizacijama. Aktivirat ćemo politiku utemeljenu na dokazima i osvijestiti građane i institucije protiv fenomena antimuslimanske mržnje.

Podijeli ovaj članak