Ovaj sultan je 55 godina proveo na tronu: Zvali su ga Krvo┼żderni, a vjeruje se da je imao preko 1.000 potomaka

3 min. ─Źitanja

Sultan Mulaj Ismail┬ápoznatiji kao┬áÔÇ×ÔÇť,┬ábio je vladar Maroka od 1672. do 1727. godine. Ali i ─Źlan dinastije Alaut koja i danas vlada ovom sjevernoafri─Źkom dr┼żavom. Pored toga on je u istoriji┬áostao poznat i po svojim uspje┼ínim osvajanjima, za ┼íta istori─Źari vjeruju da su najzaslu┼żnije njegove vojne jedinice┬ákoje su brojale oko 150.000 ljudi.

Njegova surovost je bila nadaleko poznata, a ─Źak postoje i pri─Źe da je nakon pobuna i rata oko prestola u gradu Fezu nabio na kolac oko 400 glava. Ovim potezom on je stavio do znanja svojim neprijateljima kako ─çe pro─çi svi oni koji mu se suprostave, kako unutar granica njegove dr┼żave, tako i izvan. Dok neke procjene ukazuju da je┬áza 55 godina vladavine ubio oko 30.000 ljudi, ne uzimaju─çi u obzir ┼żrtve iz rata.┬á

Dolazak na vlast

O njegovoj mladosti se ne zna mnogo, osim da je bio sedmi sin guvernera provincije Feza, Mulaja Šarifa. Koji je 1672. godine nakon smrti svog polubrata i sultana Rašid Ibn Šerifa proglasio sebe za vladara. Njegovo pravo su potom osporili tri rivala, koje je u namjeri da oslabi vladajuću dinastiju pomagalo Osmansko carstvo.

Narednih pet godina, rat izme─Ĺu zava─Ĺenih strana dove┼í─çe do ubistava i zavada koje su rezultirale uklju─Źivanjem u rukovodstvo i davanje titula provincijskih valija ÔÇô bratu i ne─çaku. Me─Ĺutim, tek sa ubistvom ovog drugog po imenu Aߪąmed ibn Mahraza tokom 1686. godine, on je mogao da vlada u miru i bez straha da ─çe njegovu poziciju bilo ko da ugrozi.

I pri─Źe o potomstvuÔÇŽ

Zvani─Źni podaci Ginisove knjige rekorda navode da je sultan imao┬ávi┼íe od 800 biolo┼íke djece┬ása preko 500 razli─Źitih ┼żena. Dok je francuski diplomata┬á i njegov savremenik Dominik Busnot tvrdio da je on┬áza 32 godine dobio preko 1.000 potomaka.┬á

Sve ovo je istori─Źare, ljekare i nau─Źnike iz srodnih disciplina navelo da se zapitaju da li je ovo stvarno i istina. Stoga su napravili kompijuterski program koji je izra─Źunao da je┬ásutan┬áMulaj Ismail mogao da postavi takav rekord u teoriji,┬áukoliko se uzme u obzir da su njegove ┼żene i konkubine imale razli─Źite menstrualne cikluse i periode ovulacije.┬áAli ovo je ujedno i zna─Źilo da je morao da ima odnose oko 1.5 puta dnevno u periodu od preko tri decenije.

 

Podijeli ovaj ─Źlanak