Evo koji ministri čine novi Erdoganov kabinet

3 min. čitanja

Recep Tayyip Erdogan je, nakon što je danas svečano položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske, imenovao novi kabinet koji ima 17 ministara, javlja Anadolija.

VEZANI TEKST – Erdogan na inauguraciji: “Stoljeće Turske” je počelo i vrata uspona države su otvorena

U obraćanju na konferenciji za medije u Predsjedničkoj palati u Ankari, Erdogan je istakao kako je Turska danas snažnija nego jučer.

– Turska je danas snažnija nego jučer, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turskoj – rekao je Erdogan.

Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopćio i imena ministara koji će činiti novi kabinet. Na mjesto potpredsjednika menovan je Cevdet Yilmaz.

Ministarstvo pravde povjereno je Yilmazu Tuncu, dok će Mahinur Ozdemir Goktas obnašati funkciju ministrice porodice i i socijalne službe.

Hakan Fidan, dugogodišnji šef Obavještajne službe Turske preuzeo je poziciju ministra vanjskih poslova, dok je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova imenovan Ali Yerlikaya, bivši guverner Istanbula.

Ministarstvo trezora i finansija preuzeo je Mehmet Simsek, poznato ime na turskoj političkoj sceni. Simsek je ranije obnašao dužnosti ministra finansija i ekonomije u mandatima Erdogana kao premijera Turske prije prelaska države na predsjednički sistem upravljanja. Simsek je također obnašao funkciju zamjenika premijera.

Poziciju ministra okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena obnašat će Mehmet Ozhaseki, a na čelu ministarstva energetike i prirodnih resursa bit će Alparslan Bayraktar.

VEZANI TEKST – Erdogan položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske, slijedi svečanost inauguracije

Ministarstvo omladine i sporta preuzeo je Osman Askin Bak, dužnost ministra poljoprivrede i šumarstva će obnašati Ibrahim Yumakli, dok će na čelu ministarstva industrije i tehnologije biti Mehmet Fatih Kacir.

Ministarstvo nacionalne odbrane preuzeo je Yasar Guler, turski general i dosadašnji načelnik Generalštaba turske vojske.

Ministarstvo transporta i infrastrukture pripalo je Abdulkadiru Uralogluu, na čelu Ministarstva obrazovanja će biti Yusuf Tekin. Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti pripalo je Vedatu Isikhanu, a Ministarstvo trgovine Omeru Bolatu.

Jedina dva imena koja ostala iz prethodnog kabineta su ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy i ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

 

Podijeli ovaj članak