Evakuacija u Pekingu zbog kiše izazvane tajfunom

2 min. čitanja

Vlasti Kine su u nedjelju u Pekingu i okolini naredile evakuaciju hiljada stanovnika i pozvale sve da ne izlaze napolje zbog obilnih kiša tajfuna Doksuri koji od petka hara od jugoistoka ka sjeveru Kine.

U Pekingu je evakuisano više od 27.000 ljudi koji žive u rizičnim područjima, a oko 20.000 u Šiđažuangu, velikom gradu, 250 kilometara jugozapadno od Pekinga, prenose mediji. Za sada nema izvještaja o žrtvama, javlja AFP.

U Pekingu su obustavljene kulturne, sportske i zabavne aktivnosti. Takođe su zatvoreni trgovinski centri i preduzeća koja se nalaze u suterenima zbog opasnosti od poplava.

Zatvorene su znamanitosti u Pekingu – Zabranjeni grad, zabavni park Universal Studios, biblioteke i muzeji.

Gradske vlasti Pekinga su tražile zatvaranje škola gdje su tokom ljetnjeg raspusta treninzi i sportske i druge vannastavne aktivnosti.

Kina će i u ponedeljak biti pod crvenim meteoalarmom jer se jaka kiša očekuje na velikom području sjevera zemlje, gdje su stotine miliona stanovnika.

U to područje spadaju Peking (sa 22 miliona stanovnika), susjedna metropola Tjenđin (14 miliona stanovnika) i provincije Hebei, Šansi, Šandong na istoku i Henan u centralnom dijelu Kine.

Vlasti su podigle nivo uzbune od poplava jer su neke reke počele da se izlivaju i moglo bi da dođe do odrona, javlja AFP, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Podijeli ovaj članak