Erdogan: Otkrivena nova naftna bušotina, Turska više neće zavisiti od drugih u sektoru energetike

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je objavio novo nalazište rezervi nafte u istočnom regionu Turske. 

– Želim podijeliti svježe i dobre vijesti s javnošću. Otkrili smo rezerve nafte kapaciteta 100.000 barela dnevno u Cudi i Gabaru – rekao je Erdogan u obraćanju na svečanosti otvaranja solarne elektrane Karapinar i drugih projekata u centralnoj provinciji Konya.

Napominjući da je novootkrivena nafta u blizini provincije Sirnak visokog kvaliteta, Erdogan je kazao da “Turska više neće zavisiti od drugih u sektoru energetike, već će postati izvoznik energije”.

Kako je rekao, nafta otkrivena na dubini od 2.600 metara bit će vađena iz 100 bušotina i zadovoljit će desetinu dnevne potrošnje u državi.

Erdogan je kazao da je naftna bušotina u Gabaru nazvana po mladoj učiteljici muzike Aybuke Yalcin, koja je ubijena u terorističkom napadu PKK-a 2017. godine u jugoistočnoj Turskoj. 

Yalcin (22) je podlegla ranama nakon podlog napada na automobil načelnika Kozluka u pokrajini Batman 9. juna 2017. godine. Putovala je u minibusu koji je bio dio konvoja.

– Naša naftna bušotina, Šehid Aybuke Yalcin-1, će, nadamo se, obezbijediti više nafte nego što je proizvedeno u cijeloj državi – kazao je Erdogan.

Dotakao se i nuklearne elektrane Akkuyu, Erdogan je rekao da će država moći zadovoljiti 10 posto vlastitih energetskih potreba iz ove elektrane i najavio da bi druga nuklearna elektrana mogla biti izgrađena u Sinopu.

Poručivši da će iskorijeniti terorizam sa dnevnog reda Turske, Erdogan je kazao da će prevazići sve prepreke koje sprečavaju Tursku da resurse i bogatstva države stave na raspolaganje naciji.

Podijeli ovaj članak