Dvostruka igra srbijanskog predsjednika: U Beogradu govori da nikada neće priznati Kosovo, a šta kaže u Briselu?

3 min. čitanja

– Priznanje jeste bitno, ali napredak Kosova ne zavisi samo od njega. Zapravo, priznanje i normalizacija više doprinose Srbiji nego Kosovu, smatra glavni pregovarač prištinskog tima, Besnik Bisljimi.

Tvrdi da predsjednik Srbije na privatnim sastancima u Briselu kaže da shvata da treba da prizna Kosovo, te da je potrebno više vremena za to.

Sa druge strane, kaže da je Beograd „uspio da udvostruči broj dogovora sa Kosovom koje ne sprovodi“, ali i da je „postojala neka vrsta međunarodnog konsenzusa da je Asocijacija zapravo NVO bez izvršnih ovlašćenja“.

Optužio je „Elektrosever“ da nije poslao podatke o svim potrošačima sa sjevera Kosova, i još jednom se založio za „novo rješenje“ za zemlju manastira Visoki Dečani, navodeći da je odluka kosovskog ustavnog suda problematična.

Bisljimi je u intervjuu za RTK2 razgovore Beograda i Prištine podijelio u tri procesa. Prvi su pregovori, odnosno ono što je započeto na sastanku Kurtija i Vučića, tj. gdje se, kako kaže, govori o jednom sveobuhvatnom, finalnom sporazumu o normalizaciji odnosa. Drugi proces predstavlja rad na normalizaciji energetske situacije u četiri opštine na sjeveru Kosova, ali i, kako dodaje, zamijeni „ilegalnih tablica legalnim“. Treći paralelni proces je francusko-njemačka inicijativa koja je pokrenuta u Prištini i Beogradu.

Ovom inicijativom, kako navodi Bisljimi, pokušava se da se pronađe „prelazno rješenje prije konačnog rešenja sa uzajamnim priznanjem u centru“.

U vezi sa ovim prijedlogom, Bisljimi kaže da je broj osoba koje imaju pristup informacijama „jako ograničen“.

– Mislim da se to podudara sa idejom konstruktivnosti dijaloga koji ne smije biti ugrožen objelodanjivanjem detalja, što u ovoj fazi može samo da šteti. Ali ono što je transparentno jeste da postoji jedan prijedlog, jeste nešto čime se strane bave i o čemu ćemo u dogledno vrijeme obavijestiti pisano ili na nekom narednom sastanku, kazao je Bisljimi.

Govoreći o učestalim posjetama Lajčaka i Eskobara, Bisljimi kaže da se održavaju stalni kontakti, kako bi se vidjelo „kako dalje“ sa prijedlogom koji su donijeli savjetnici iz Njemačke i Francuske.

Bisljimi tvrdi da dijalog previše dugo traje te da će „što prije zaključimo ovaj proces, utoliko veća korist biti za građane Kosova i Srbije“.

Navodi da s tim u vezi uzajamno priznanje predstavlja bitan element normalizacije odnosa, „možda i glavni“.

– Gospodin Vučić na privatnim sastancima kaže pred službenicima u Briselu da on shvata da treba da prizna Kosovo, ali treba da se pripremi teren u Srbiji, treba vremena, a poslije u javnosti kaže da nikada neće priznati…, tvrdi Bisljimi, prenosi Kossev.

Podijeli ovaj članak