Ovo su svi iščekivali: Arnautović otkrio kada će CIK objaviti rezultate izbora

2 min. čitanja

Centralna izborna komisija danas je održala vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je kontrolno otvaranje vreća sa nekoliko biračkih mjesta.

Naime, prilikom kontrole zapisnika sa biračkih mjesta utvrđeno je da je broj listića u određenim vrećama manji od broja potpisa građana koji su izašli na izbore. Konkretno radi se o jednom biračkom mjestu na izborima za Predsjedništvo BiH, dva za Zastupnički dom PSBiH, jednom za zastupnički dom Parlamenta FBiH i četiri biračka mjesta za skupštine kantona.

Zbog toga je donesena odluka da se otvore sve vreće sa ovih biračkih mjesta, kako bi se vidjelo da li su glasački listići za jedan nivo vlasti spakovani u vreće sa listićima za neki drugi nivo. 

Prema pojašnjenju predsjednika CIK-a Suada Arnautovića, dešava se da, zbog neurednog pakovanja, dođe do miješanja glasačkih listića za različite nivoe vlasti. Konkretno, u današnjem slučaju radi se o listićima sa biračkih mjesta iz Zenice, Brčko Distrikta i općine Centar Sarajevo.

Arnautović je također najavio da će danas u poslijepodnevnim satima biti održana još jedna sjednica CIK-a na kojoj će biti donesena odluka o utvrđivanju rezultata izbora, ne precizirajući tačno vrijeme početka sjednice.

Podsjećamo, predsjednik SNSD-as Milorad Dodik je najavio da će, ako danas ne budu utvrđeni rezultati izbora, podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a.

Cijeli tok današnje sjednice CIK-a možete pogledasti u videu.

Podijeli ovaj članak