Dramatični snimci stižu iz Zvečana: Povrijeđeno 25 vojnika KFOR-a i više od 50 Srba

3 min. čitanja

Vojnici KFOR-a intervenisali su u Zvečanu, rastjerujući srpske demonstrante.

KFOR je upotrebio suzavac i šok bombe, dok su demonstranti vojnike gađali kamenjem. Kako javlja ekipa KosovaPress, ima povrijeđenih, a izgorilo je i privatno vozilo.

Oko 25 vojnika KFOR-a povrijeđeno je tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u općini Zvečan, saopćio je KFOR. 

#KFOR statement pic.twitter.com/kfYybyqC2G

— NATO Kosovo Force – KFOR (@NATO_KFOR) May 29, 2023

– Nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih uređaja – navedeno je iz KFOR-a.

Trenutno se nalaze pod nadzorom medicinskog osoblja.

Dhunë, të shtëna e gaz lotsjellës pas intervenimit të KFOR-it

Disa pjesëtarë të lënduar të KFOR-it janë parë në rrugë të Zveçanit pas intervenimit për t’i shpërndarë protestuesit serbë në Zveçan.

️ Arben Hoti/REL

https://t.co/xqZrgCQlBg pic.twitter.com/fEzbN1FhLz

— Radio Evropa e Lirë (@evropaelire) May 29, 2023

Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta. Kosovo online javlja da je policija pucala iz vatrenog oružja.

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je za Novosti da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije. Jedan muškarac je trenutno u operacionoj sali i ljekari mu se bore za život. On, prema informacijama medija, ima prostrijelnu ranu u predjelu karlice.

NATO KFOR forces attacked citizens who staged a peaceful protest in Zvecan (northern Kosovo) pic.twitter.com/Cs1T3OtBYs

— Spriter (@Spriter99880) May 29, 2023

Tenzije su porasle nakon što su  albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u oblasti sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova nakon izbora koje su Srbi bojkotovali.

Sukob KFOR-a i demonstranata u Zvečanu

Mirovna misija NATO-a (KFOR) najpre je upozorila okupljenu grupu Srba u Zvečanu da se raziđu. Uprkos upozorenju demontranti su ostali nakon čega je KFOR potisnuo okupljene.

1/2 pic.twitter.com/xBk4K00ASi

— Radio Slobodna Evropa (@RSE_Balkan) May 29, 2023

Veliki broj pripadnika KFOR-a sa opremom za razbijanje demonstracija raspoređen je od jutros u blizini općinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Iza njih nalaze se jake snage kosovske policije koje ne dozvoljavaju okupljenim Srbima da priđu zgradama.

Podijeli ovaj članak