Da li je i ova izvršna vlast u Srbiji tek produžena ruka Aleksandra Vučića

5 min. čitanja

Onaj deo javnosti u Srbiji koji kroz objektiv kritičkog mišljenja rezonuje o političkim prilikama u zemlji, nije mnogo kritičan prema novoj vladi.

Preciznije, nimalo iznenađeni, analitičari komentarišu da je i ova izvršna vlast tek produžena ruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića u koga se juče ministri javno zaklinju u Skupštini. U prevodu, sva priča o tome šta će uraditi za zemlju i građane te zašto su se prihvatili jedne od najodgovornijih državnih funkcija svodi se na obećanja Vučiću da će njegova politika biti “ispoštovana”.


image

Aleksandar Vučić: Stalna obećanja/EPA


Olivier Hoslet/EPA

Apsolutna prevara

Komentarišući sastav nove vlade u kojoj neće biti Aleksandra Vulina, otvoreno proruski nastrojenog ministra, ali ni prozapadne Zorane Mihajlović, Božo Prelević konstatuje da bez obzira na imena od same Vlade ne treba očekivati mnogo promena u odnosu na ranije.

Generalno, kako tvrdi, Srpska napredna stranka vlada sa dva ključna argumenta.

”To su mržnja i strah i treći koji ubacuje je nada šta će se desiti u budućnosti. To su tri algoritma ove vlade”, kaže on dodajući da je “zastrašujuće na koji način se izbori dobijaju”.

”To je apsolutna prevara, vi na osnovu te apsolutne prevare, što medijski, što izmišljanjem novih birača, držite tu neku vlast, obećavate stalno, i komunisti su stalno obećavali, govorili veliki Sovjetski savez, a posle 30 godina vidi se da postoje bitne razlike”, kaže on.

Prelević govori o činjenici da je aktuelna vlast na čelu Srbije punih deset godina, a sva je prilika da joj se kraj ne nazire. Ne zato što će Vlada trajati četiri godine, to svakako ne jer je Vučić već oročio njeno trajanje na maksimalno dve zime. I to je manir naprednjaka – skraćenje mandata vladama koje su imale punu podršku u parlamentu. Vlade u kojima su glavnu reč vodili naprednjaci trajale su u proseku oko dve godine, a menjale su se češće nego što su građani Srbije izlazili na birališta.

”Ne očekujemo previše od Vlade. Glavni i najjači utisak je što smo Vladu čekali toliko meseci. Vređa mi inteligenciju kada Zakon o ministarstvima usvajate po hitnom postupku, a danas produžavate rad jer je bitno da Srbija što pre dobije Vladu”, konstatuje juče analitičar Boban Stojanović.

”Mene više ništa ne iznenađuje, pa ni da čovek koji je bio predsednik Skupštine, ministar unutrašnjih poslova, odbrane, smatra da je kompetentan da vodi Puteve Srbije, pritom je završio menadžment u Sava centru. Informacija da nema Nebojše Stefanovića je meni ubedljivo najvažnije što se tiče ove vlade. To je čovek koji je optužen za strašne zločine od svoje stranke, drago mi je, osećam se bezbednije što ta osoba neće biti ministar, međutim, plaši me što mu je stranka izgleda, ipak, oprostila. Očigledno je izvukao dovoljno iz fioke da dobije dobru poziciju i da ga krivično ne gone. Malo me plaši što će ministar unutrašnjih poslova da bude Bratislav Gašić, jer se i on dovodi u vezu sa ljudima koji su optuženi za uzgajanje marihuane”, kaže Stojanović govoreći najpre o Stefanoviću, koji je optužen za ozbiljna krivična dela da je prisluškivao predsednika i slično.

Mali ostao

Preciznije, on zvanično nije optužen niti je pokrenuta istraga, ali je svakako izgubio status Vučićevog ljubimca i smenjen je sa najvažnijih funkcija u stranci. Za ovdašnje tužilaštvo to nije signal za istragu baš kao što nikada nisu bile sumnjive veze novog ministra policije Bratislava Gašića sa ljudima koji su optuženi da su uzgajali najveću plantažu marihuane na Balkanu.

Više me ništa ne iznenađuje, pa ni da čovjek koji je bio predsjednik Skupštine, ministar unutrašnjih poslova, odbrane, smatra da je kompetentan da vodi Puteve Srbije, kaže Jovanović

Uostalom, ministar finansija je i dalje Siniša Mali kome je oduzeto zvanje doktora jer je utvrđeno da je falsifikovao doktorat, dok dokazi koje su ponudili mediji o vlasništvu nad 20 stanova u Bugarskoj nisu razmatrani kao problematični ni u jednoj instituciji zemlje.

JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Podijeli ovaj članak